Чорнобильці та "діти" війни вже кілька днів поспіль пікетують Харківську облдержадміністрацію

Жанна Титаренко  |  Четвер, 27 січня 2011, 12:53
Такий протест викликали нові законопроекти, що стосуються соціальних гарантій та виплат. Пікетувальники також вимагають виконувати рішення судів, оскільки виконавча влада часто відмовляється від своїх зобов’язань.
Чорнобильці та "діти" війни вже кілька днів поспіль пікетують Харківську облдержадміністрацію

Сьогодні, 27 січня, незважаючи на 16-градусний мороз, на Майдан Свободи в Харкові прийшло понад 150 людей. Організатором акції протесту є місцева філія громадської організації «Союз Чорнобильців України». До заходу також долучились утворення «Ніхто, крім нас», «Чорнобильський Спас», "діти" війни  та звичайні мешканці Харкова.

Що викликало такий протест «Справжній варті» розповів ліквідатор аварії на ЧАЕС у 1986 р. Валерій Білюков.

За словами пана Валерія, у перші дні після аварії йому довелося працювати в зоні найвищої небезпеки. Зараз він є інвалідом другої групи. Відповідно до законів України, кожен чорнобилець має право один раз на рік отримувати виплату в розмірі 8 пенсій на оздоровлення. Але держава цього не фінансує.

Так, один із побратимів-чорнобильців після численних прохань, замість 5600 гривень отримав 120 гривень і подав до суду. Він виграв усі судові інстанції, але грошей на оздоровлення так і не отримав. За словами Валерія Білюкова, його побратим подав до Європейського Суді і там теж виграв свій позов. Крім цього, Страсбурзький Суд присудив Україні протягом одного року вдосконалити судове законодавство до європейського рівня, оскільки найбільше позовів до Європейського Суду надходить саме від громадян України.

Голова Фрунзенської районної організації «Союз Чорнобильців України» Володимир Білоєнко закликав усіх небайдужих мешканців Харкова підписати і відправити спеціальні звернення до голови Верховної Ради України Володимира Литвина, прем’єр міністру Миколі Азарову та багатьом іншим посадовцям.

Чорнобильці і діти війни висловили свій протест проти ухвалення законопроекту, що зараз перебуває на розгляді під номером 7562 від 14 січня поточного року. Другий розділ цього законопроекту «Про державні гарантій відносно виконання рішень судів» містить положення про надання права Кабінету Міністрів України встановлювати порядок і розміри соціальних виплат.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС рятували життя не лише українців, а й зменшували загрозу поширення високого радіаційного фону над всією Європою. Тепер, місцеві державні ЗМІ не висвітлюють акції протесту чорнобильців у своєму ефірі, будучи підпорядкованій чинній синьо-прапорній владі.

comments powered by HyperComments