Ліна Костенко зізналася, що до Харкова приїхала вперше

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 8 лютого 2011, 02:05
Було все: вірші, жарти, презентація нової збірки, музичні вітання, тисячі оплесків і кількагодинна черга за автографами.
Ліна Костенко зізналася, що до Харкова приїхала вперше

Зустріч харків’ян з Ліною Костенко відбулась у великому залі оперного театру. Письменниця довгий час не видавала книжок і не їздила на їх презентації. Ліна Костенко весь час писала, і не відволікалась на інші справи, аби встигнути створити більше і досконаліше.

Перші спроби написання прози увінчалися успіхом. Новий роман «Записки українського самашедшего» вийшов накладом 45 тисяч і вже майже всі книги знайшли свого читача, тому друкарні найближчим часом збільшать їх кількість.

За словами письменниці, українці мають багато психологічних проблем, а зокрема, совєтський світогляд, комплекс меншовартості, заляканість тощо. У своєму романі Ліна Костенко аналізує психологію українців і приходить певних висновків. Але в назві вжито слово «самашедшого», не «божевільного», оскільки, хто ж насправді є божевільним, має визначити читач. Сама письменниця вважає, що слово «божевільний» можна вживати лише тоді, коли людина є повністю неадекватною.

    Скромна письменниця інколи просто ховалася за таким величезним букетом квітів і читала листи своїх шанувальників

Ліна Костенко так легко і невимушено декламувала свої вірші, перемежовуючи їх невеликими життєвими історіями та переживаннями. Приїзд до Харкова у письменниці розпочинався ось так: «Заходжу я до кімнати звичайного готелю. Як правило там на столі лежить Біблія. Але в моїй кімнаті були «Мертві душі…» - сказала пані Ліна.

Зустріч Ліни Костенко була особливою також тим, що кожен охочий міг написати запитання до письменниці і передати його прямо на сцену. Звісно, що відповіді не могли охопити всього, але таке спілкування з глядачами було дуже цікавим і для самої Ліни Костенко, оскільки вона відчула, що саме цікавить українського читача.

          Ольга Богомолець стискає руку журналіста Радіо «ЕРА»

Ліна Костенко створила багато віршів, які потім стали піснями. Тому на творчий вечір завітала Ольга Богомолець, яка співає пісні лише на вірші Ліни Костенко. Пані Ольга є фаховим лікарем, а любов до творчості Ліни Костенко і музики лише доповнюють її снагу до служіння українському народу. Глядачі також почули найшляхетніший гурт «Хорея козацька» під орудою Тараса Компаніченка.

              Для Ліни Костенко і глядачів прозвучали справжні українські мелодії 

Охочих послухати Ліну Костенко було дуже багато, тому люди просто не вмістилися в приміщення оперного театру. Незважаючи на це, були й такі «пані», які на вільні стільці ставили свої сумочки, не даючи сісти іншим. Але більшість присутніх показали дійсно високий рівень культури. Люди писали найтепліші привітання письменниці, цитували її вірші і годинами стояли в черзі за автографами Ліни Костенко.

comments powered by HyperComments