Харківський «Сокіл» долучився до загальноукраїнської акції у Міжнародний день рідної мови

Понеділок, 21 лютого 2011, 14:37
21 лютого 2011 р. активісти Харківського осередку Молодіжної громадської організації «Сокіл» провели просвітницьку акцію, приурочену до Міжнародного дня рідної мови. Хлопці і дівчата роздавали звернення до молоді у формі листівок, в яких йдеться про реальні загрози зникнення української мови як чинника ідентифікації кожного українця.
Харківський  «Сокіл»  долучився  до  загальноукраїнської  акції  у  Міжнародний  день  рідної  мови

Розповсюдження листівок було організовано біля виходів зі станцій метро «Пушкінська», «Університет», «Наукова» та «Архітектора Бекетова» – там, де вранці та ввечері проходять десятки тисяч харківських студентів.

У зверненні говориться, що не зважаючи на те, що наразі українською спілкуються десятки мільйонів громадян, вона може опинитися в «Червоній книзі» мов. Адже політика гуманітарних високопосадовців покликана перенести все українське на маргінес. «Ти скажеш, що українською розмовляють тисячі осіб, тож найближчі кілька століть можна не тривожитися. А чи замислювався Ти, що мова живе не завдяки тисячам тих, хто розмовляє нею нишком вдома, боячись мовити по-рідному на вулиці?». Активісти Харківського «Соколу» додають: для харківської молоді ця проблема є надзвичайно актуальною. Тисячі студентів із Харківської, Сумської, Луганської, Полтавської та інших областей вступають до місцевих вишів, де говорити українською нібито немодно.

Із молодих років з українців Сходу формують манкуртів без роду-племені. У крайньому випадку українську мову дозволяють сприймати не більше, аніж засіб комунікації. «Соколята» зазначають, що така політика вибивання землі з-під ніг українців є цілеспрямованою та за неї мають відповідати конкретні можновладці.

Саме тому звернення «Сокола» до харківської молоді починається із гасла «Не мовчи! Сабачніка замочи!». Адже найбільше, чого боїться антиукраїнське Міністерство освіти й науки на чолі з одіозним Дмитром Табачником – це активної молоді, що має свою позицію. І мова – це один з найперших елементів ідентифікації та самовияву молодого українця.



 

comments powered by HyperComments