Відкриття пам’ятної дошки на честь Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого супроводжувалось контр демонстрацією комуністів

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 22 лютого 2011, 16:33
Представники влади і духовенства сподіваються, що цей день ввійде в історію як крок до об’єднання українського народу Східних і Західних теренів. Водночас комуністичні сили вимагають зняти дошку на честь Блаженійшого Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого.
Відкриття пам’ятної дошки на честь Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого супроводжувалось контр демонстрацією комуністів

Освячував дошку єпископ Тернопільсько-Зборівський Української Греко-Католицької Церкви Василь Медвіт. До молитви за спокій душі Йосипа Сліпого долучились також представники інших конфесій українських церков, а, зокрема, єпископ Харківський і Богодухівський Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентій.



До Харкова завітав голова Львівської обласної ради Михайло Цимбалюк та міський голова Львова Андрій Садовий. Вони привітали мешканців міста з цією важливою подією і закликали до єднання, культурного обміну та взаємоповаги. 

Про життєвий шлях Патріарха Йосифа Сліпого розповів відомий історик, професор Українського Католицького Університету Ярослав Грицак. 

Але відкриття дошки Йосифу Сліпому супроводжувалося контр черговим шабашом місцевих комуністів. Вони більше години кричали в гучномовець різні гасла проти УПА, проти Греко-Катольцької Церкви і наприкінці скандували щось на кшталт того, щоб Добкін з Кернесом забиралися до Львова.



Представники комуністичної партії також заявили про те, що будуть вимагати від влади усунути дошку Йосифу Сліпому і мають наміри провести ще кілька пікетів. Але деякі з них відверто заявляють про те, що коли дошку не вдасться усунути мирним шляхом, вони її розіб’ють іще раз, чого б це їм не коштувало.



Представники місцевих комуністів також планують звертатися за допомогою в плані знищення дошки до Росії, Білорусії та, навіть, європейських країн.

Колізії виникли і щодо вигляду самої дошки Йосифу Сліпому. Представники Спілки Української Молоді, які мали безпосередній стосунок до встановлення першої і другої дошок Патріархові, відповідно у серпні 2005 р. та у червні 2008 р., вимагали відновити попередній вигляд дошки. 

За словами Романа Черемиського, нова дошка не містить жодних митрополичих і священичих ознак, і взагалі, не є адекватною до того бачення Йосифа Сліпого, яке є в мільйонів вірних УГКЦ .

Але на моє питання щодо його ставлення до дизайну дошки, владика Василь Медвіт відповів, що дошка виглядає дуже гарно і є кращою за попередню.

 

comments powered by HyperComments