Справа Климентьєва: міжнародні спілки журналістів не розуміють бездіяльності української влади

Понеділок, 28 лютого 2011, 14:01
Міжнародна федерація журналістів (IFJ) та Європейська федерація журналістів закликала українську владу змінити слідчих у справі розслідування зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва.
Справа Климентьєва: міжнародні спілки журналістів не розуміють бездіяльності української влади

Міжнародна Профспілка журналістів заявляє, що «Шість місяців після зникнення Климентьєва, офіційне розслідування «замовного вбивства» не досягло жодних результатів. Тим часом, поведінка місцевої міліції викликає серйозне занепокоєння, оскільки міліціонери переслідують партнерку журналіста Валентину Удовенко і незаконно обшукали помешкання Климентьєва та його адвоката для вилучення документів».

Генеральний секретар IFJ Айден Вайт заявив, що така поведінка місцевих правоохоронців засвідчує про необхідність передати слідство команді незалежних слідчих, які не боятимуться відплати місцевих чинів.

У листі до президента Віктора Януковича Міжнародна федерація закликала передати розслідування в руки Генеральної прокуратури й особисто простежити, щоб винні у справі Гонгадзе були притягнуті до відповідальності.

Президент Європейської федерації журналістів Арне Кьоніг заявив: «Ми не заспокоїмося, доки ті, хто здійснили вбивства, і ті, хто їх замовили, не опиняться за ґратами. Україна має за всяку ціну уникнути повторення помилок і провалів слідства у справі Георгія Гонгадзе».

Порівняння зі справою Георгія Гонгадзе є важливим, але не до кінця точним. Розслідування обставин, які супроводжували зникнення Георгія Гонгадзе видавалися загрозливими для центральної влади і самого інституту президентства. Справа Климентьєва лягла плямою на державу Україну, але її причини є, імовірно, у викритті журналістом корупції на місцях. У влади не може бути відмовки, що тут справа рук «зовнішніх ворогів України» чи «провокації підступної опозиції», а відтак немає виправдання бездіяльності.

Як би вдіяла центральна влада у будь-якій країні ЄС (куди декларативно прагне Україна), якби в одному з регіонів виник скандал про можливу причетність урядовців і правоохоронців до зникнення журналіста, що набуло міжнародного розголосу? Слідчі центрального уряду негайно прибули б у той регіон і зробили б усе, щоб розслідувати справу.

Як діє українська влада? У Генпрокуратурі України заявляють про «посилення правозахисної діяльності щодо захисту прав представників засобів масової інформації», оскільки "останнім часом у суспільстві широкого резонансу набули заяви представників ЗМІ щодо перешкоджання їхній професійній діяльності та порушення свободи слова в Україні".

Президент Янукович уже обіцяв особисто контролювати справу про зникнення Климентєва. Ще одна заява не змінить того, як сприймається свобода слова в Україні міжнародною громадськістю. Але несподіваний рейд ГПУ чи СБУ у Харкові з викриттям замовників вбивства може кардинально змінити ситуацію.

Для цього потрібна лише політична воля і розуміння того, що жодні заяви-заперечення не замаскують для світу той факт, що замовники вбивства Георгія Гонгадзе і Василя Климентьєва не притягнуті до відповідальності.

comments powered by HyperComments