Мешканці Харкова відзначили День закінчення Другої Світової війни в Європі

Жанна Титаренко  |  Неділя, 8 травня 2011, 17:29
Панахиду за загиблими у Другій Світовій війні біля каменю УПА відслужили отці Анатолій та Сергій Української Православної Церкви Київського Патріархату св. Введенського храму с. Артемівка, що під Мерефою в Харківській обл. Очільники громадських організацій розповіли про діяльність УПА в роки війни на території Харкова, передумови виникнення війни та бойові дії, що відбувались на теренах України і Росії.
Мешканці Харкова відзначили День закінчення Другої Світової війни в Європі

Організатором заходу був Харківський осередок партії Конгресу Українських Націоналістів (КУН). Очільник Харківського осередку КУН Богдан Дяків розповів про передумови виникнення Другої Світової війни і закликав помолитися за спокій душ усіх загиблих і пом’янути тих, хто боронив українські землі.

Голова Харківської обласної управи братства ОУН-УПА ім. Осипа Дяківа-Горнового Володимир Столярков, під час своєї промови наголосив на тому, що аналогічні до УПА військові загони, які воювали проти Червоної армії діяли і на теренах Росії, але про них мало хто говорить, оскільки є строга цензура ЗМІ, і в шкільній програмі історії такі події не вивчають.

Син відомої розвідниці УПА Галини Коханської Володимир Столярков прирівняв совєтський терор до німецького фашизму, пояснюючи це тим, що на території Німеччини діяла Соціал-Демократична партія робочих і партія робочих, з аналогічною назвою діяла і на території СССР. Пан Володимир також зазначив, що ані Гітлер, а ні Сталін, підняти на війну селян не могли, тому вони до повного зубожіння довели робочий клас і змусили йти на війну. Звісно, що потім приєднувалися і селяни.

Володимир Столярков закликав усіх присутніх пом’янути загиблих у Другій Світовій війні, наголошуючи на тому, що значна частина людей, брала участь у цій війні не з власної волі.

Голова Братства політв’язнів і репресованих Анатолій Здоровий розповів про діяльність загонів ОУН на території Харківської області в роки Другої Світової війни.

За словами пана Анатолія, такі загони ОУН діяли в  районі річки Немишля і чинили суттєвий опір як совєтським, так і німецьким солдатам. Анатолій Здоровий також наголосив на тому, що дана інформація стала відомою завдяки розповідям очевидців, і згодом підтвердилася після розсекречення Німеціких військових архівів.

Після покладання квітів, члени Харківської обласної управи братства ОУН-УПА ім. Осипа Дяківа-Горнового роздали близько тисячі летючок з надрукованими публікаціями на історичну тематику. За кілька днів, ці матеріали мають опинитися в поштових скриньках мешканців Харкова. Охочих розповсюджувати летючки не бракувало, тому організатори акції в такий спосіб планують продовжити поширення інформації.

  

comments powered by HyperComments