Конфлікт з пострілами на грунті соціальної нерівності біля приватного ставка в селі Клугіно-Башкирівці

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 10 травня 2011, 15:20
Про цей конфлікт на різних ресурсах мережі Інтернет і на шпальтах газет було написано, що бізнесмен, який має власний ставок стріляв у рибака. Це є правдою, але ЗМІ висвітлювали лише свідчення рибака, і лише сьогодні, журналісти почули пояснення самого власника водойми.
Конфлікт з пострілами на грунті соціальної нерівності біля приватного ставка в селі Клугіно-Башкирівці

Власником ставка є член виконавчого комітету Чугуївської міської ради Олександр Семенюта, що мешкає в селі Клугіно-Башкіровці Чугуївського району Харківської області.

Раніше, на місці ставка був величезний смітник. Усілякий непотріб туди почали викидати ще в 1960-х роках. Звісно, що жоден мешканець села не мав коштів і великого бажання окультурювати таку територію.

Олександр Семенюта за власний кошт найняв техніку й очистив територію від сміттєвого звалища. Потім вирив на цьому місці ставок, до якого запустив коропів. Земельні роботи ще не завершені і ставок не є огородженим. Але люди почали ходити і виловлювати щойно запущеного коропа.

Власник ставка, чомусь жодного разу не звернувся зі скаргами до правоохоронців. Олександр Семенюта це пояснює тим, що до нього на ставок ходять десятки людей, тому в нього просто не вистачить часу писати на всіх заяви і ходити до суду.

«Крім того, міліція не буде займатися десятками справ, пов’язаних із моїм ставком», - додав Олександр Семенюта.

Сам конфлікт, який розпочався на ставку, за словами Семенюти відбувався так: він побачив біля ставка легковий автомобіль і рибака. Під’їхавши ближче на своїй автівці він підійшов до рибака, який мешкає з ним на одній вулиці, попередив його про незаконність виловлювання риби зі ставка, і почав вимагати припинити такі дії. Олександр Семенюта схопив за вудочку, а рибак кинувся на нього з ножем і погрожував нанести смертельних тілесних ушкоджень.

Через певний проміжок часу, сварка перемістилася до автомобіля Семенюти. Але рибак не випускав із рук ножа і не збирався покидати ставок. Коли сварка трішки призупинилася, Семенюта взяв у своїй автівці карабін і почав вимагати остаточно припинити наступ на нього самого і його власність. Потім вистрелив угору. Це не допомогло. Не довго думаючи, Семенюта вистрелив у землю.

Після цього правоохоронці знайшли кулю на глибині 7,5 метра.

Натомість, рибак стверджує, що власник ставка стріляв у нього, а він у свою чергу, не нападав на нього з ножем.

Крім того, через село протікає річка, яка за словами Семенюти, розташована від будинків односільчан ближче ніж ставок, і там теж є риба, тому власник водойми риболовлю на приватному ставку вважає зухвалим нахабством.

Після публікацій у пресі та детальному обговоренню цих подій серед населення, сформувалася така думка, що багаті люди завжди пригноблюють права бідних.

Так, Семенюта публічно визнав, що зробив два постріли, і вибачився за те, що вийшов зі стану психологічної рівноваги. І закон стоїть на боці рибака, бо однією вудочкою ловити рибу на неогороджених ставках дозволяється.

Але з іншого боку, Семенюта не орендує ставок, що раніше існував у природних умовах, а на місці сміттєвого звалища створив власний. Ставок має досягти розмірів 1-1,5 гектара, і якщо все село туди буде ходити з вудочками, це теж є не зовсім правильно по відношенню до приватного бізнесу. Адже власник має сплатити  державі податки, що є витратами, а крім цього, ще будуть там усі охочі рибалити. Однією вудочкою можна піймати більше 10 кілограм риби і успішно продавати її на ринку.

Редакція даного видання ні в якому разі не виправдовує конкретні вчинки Олександра Семенюти, оскільки її кореспонденти не були свідками сварки. Події що трапилися до написання даного матеріалу зацікавили тим, яким же є ставлення більшості мешканців села до підприємницької діяльності.

comments powered by HyperComments