Мешканці Харкова відзначили роковини повернення Тарасового тіла до України

Субота, 21 травня 2011, 00:39
Активісти Харківського міського осередку ВО «Свобода» спільно з духівниками Української Автокефальної Православної Церкви провели мітинг пам‘яті, приурочений до 150 річниці повернення тіла Тараса Шевченка до України. Окрім виступів частиною заходу став концерт-реквієм, протягом якого етнічні колективи та сольні виконавці представили власний доробок на тему Шевченкової поезії.Відзначили роковини повернення Тарасового тіла і представники Української Народної Партії.
Мешканці Харкова відзначили роковини повернення Тарасового тіла до України

 

Акція відбулася біля підніжжя Тарасового монумента, що по вул. Сумській. У пастирському слові до присутніх Архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) зауважив на символічності дати, що змушує кожного замислитись про своє повернення до українського коріння:

«Річниця перепоховання Тараса в Україні – унікальний для нашої Церкви день, коли ми вшановуємо перенесення мощів не духівника, а громадсько-політичного діяча, першого поета України. Утім, для кожного українця він без сумніву є святою особистістю. Водночас маємо пам‘ятати про наш шлях повернення до рідної землі – як у культурному, так і у буквальному розумінні. Адже понад десять мільйонів українців сьогодні змушені заробляти на хліб далеко від рідної домівки».

ОчільникХарківського обласного осередку «Свободи» Ігор Швайка під час своєї промови зауважив, що лише послідовність дій дає сили впевнено йти у завтрашній день: «Для нас доробок Кобзаря – це не готовий рецепт, що робити сьогодні. Це невичерпне джерело сили духу, наснаги, мужності і довготерпіння. Ми працюємо так, як для себе визначав Тарас».

До пам’ятника Тарасу Шевченка принесли квіти і представники Харківського осередку Української Народної Партії. Його очільник Василь Третецький закликав усіх присутніх частіше читати «Кобзар», адже у шкільному віці дуже складно збагнути усю глибину Тарасової думки.

«Пам’ятник Великого Кобзаря є не лише архітектурною частиною нашого міста, а й тією святинею, до якої можна підійти, подумки помолитися щось розповісти чи висловити свою вдячність», - додав Василь Третецький.   

comments powered by HyperComments