Мешканці Харкова мали можливість почути роз’яснення Акту відновлення Української Державності

Жанна Титаренко  |  Четвер, 30 червня 2011, 22:35
Організатором заходу був Харківський осередок партії Конгресу Українських Націоналістів. Очільник цієї організації Богдан Дяків повністю зачитав документ і пояснив у чому полягає різниця між Актом відновлення 30 червня 1941р. та Актом, що був проголошений 24 серпня 1991р.
Мешканці Харкова мали можливість почути роз’яснення Акту відновлення Української Державності

Богдан Дяків у своїй промові наголосив на тому, що перший документ, який прагнув до самовизначення української нації і держави, був ухвалений 22 січня 1918р. Тому 1941р. Організація Українських Націоналістів проголошувала Акт відновлення Української Державності, а не звичайний акт проголошення незалежності України. Тобто в майбутньому, діячі ОУН розраховували на отримання певної компенсації, за заподіяні збитки совєтською і фашистською окупацією України.

Але 24 серпня 1991 року, Верховна Рада проголосувала за звичайний Акт проголошення Незалежності України, а не за Акт відновлення. Тобто вийшло так, що до 1991 року Української держави взагалі не існувало і жодної компенсації за заподіяні збитки совєтськими і фашистськими окупантами вимагати ми не маємо права.

Захід відбувався біля каменю встановленого на честь проголошення самовизначення української нації, ще в складі СССР. Засновник цього пам’ятного знаку Володимир Пасічник розповів про ту радість після проголошення Акту відновлення Української Державності, яку він відчув будучи шестирічним хлопчиком.

«На кожній хаті висів синьо-жовтий прапор. Боже, як усі люди раділи. Це був найщасливіший день мого дитинства», - додав Володимир Пасічник.

Потім слово мав голова Харківського міського осередку ОУН (м) Микола Старунов. У своїй промові він звернув увагу на те, що ОУН записала до Акту відновлення Української Державності положення про співпрацю з Німеччиною у боротьбі проти совєтської окупації. Через кілька днів новий український уряд було заарештовано фашистами і тоді всі побачили хто такий Гітлер.

«Тоді розвіявся міт про визволення України за допомогою Гітлера і тоді всі члени ОУН та УПА почали воювати проти німецьких фашистів», - додав Микола Старунов.

comments powered by HyperComments