Сергій Жадан організовує фестиваль «Акумулятор» для захисту архітектурних пам’яток та зелених зон Харкова

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 19 серпня 2011, 13:46
Фестиваль екологічної урбаністики проходитиме у Харкові з 26 до 28 серпня. Фестиваль стане низкою вуличних акцій на захист Харкова. Назва фестивалю теж не є випадковою. Акумулятор спочатку підключають до джерела живлення, де він бере енергію, а потім розряджають, використовуючи його запаси. Сергій Жадан вважає, що нинішня влада використовує всі запаси і ресурси міста, цим самим виснажуючи його. Тому Харків потребує нової енергії – фестивалю.
Сергій Жадан організовує фестиваль «Акумулятор» для захисту архітектурних пам’яток та зелених зон Харкова

Про це та інше сьогодні на прес-конференції розповів поет, прозаїк і перекладач Сергій Жадан.

У фестивалі візьме участь 10 рок-гуртів, 20 поетів і декілька професійних художників.

За словами пана Сергія, фестиваль розпочнеться у приміщенні старого цирку.

«Приміщення старого цирку – це метафора Харкова, бо тут знаходиться багато старих архітектурних пам’яток,  які потребують негайної реставрації», - підкреслив Жадан.

За словами Сергія Жадана, письменники, художники і музиканти прагнуть привернути увагу громадськості до проблем міста.

«Ми починаємо розмову засобами мистецтва. Продовженням цього можуть стати різні протестні акції», - додав Сергій Жадан.

На запитання журналістів про те, що ж відбуватиметься наприкінці серпня: низка заходів, що більшою частиною схожі на протест, чи все ж таки мистецький фестиваль? Сергій Жадан відповів, що це буде протест.

«Але нас не підтримує жодна політична сила, і ми не підтримуємо жодну політичну партію», - наголосив Сергій Жадан.

Під час прес-конференції акторка та організатор фестивалю Валерія Полянська наголосила на тому, що поетів і музикантів у більшості випадків пригноблює соціальний фон, тому вони змушені торкатись політики.

Поетичні читання і виступи рок-гуртів будуть перемежовуватися низкою цікавих заходів, а зокрема, велосипедною екскурсією,  яка розпочнеться 28 серпня о 10.00 біля станції метро "Московський проспект". Такий велопробіг має бути цікавим і для гостей фестивалю,  і для місцевих мешканців. Маршрут пролягатиме через квартали робітничих котеджів, які будувались у 1920-х роках і завершиться у Лісопарку.

Цікавинкою фестивалю також буде фотовиставка Юрія Ворошилова. Цей професійний фотограф на 15-метровому планшеті вмістив усю історію Харкова.

На захист зелених зон Харкова відбудуться літературні читання у потязі дитячої залізниці, яка, власне, і розташована неподалік вирубки дерев у Парку Горького.

comments powered by HyperComments