Відбулось обговорення нового законопроекту з питань цензури

Жанна Титаренко  |  Субота, 12 листопада 2011, 00:33
Новий законопроект передбачає посилений контроль інтернет видань та інших ЗМІ, рекламних оголошень, фільмів тощо.
Відбулось обговорення нового законопроекту з питань цензури

 

Головним доповідачем круглого столу була представник Харківської регіональної комісії з питань захисту громадської моралі Марина Севастьянова.

Марина Севастьянова наголосила на тому, що не лобіює даний законопроект, який ухвалила Верховна Рада в першому читанні і сподівається, що громадськість зможе вплинути на його вдосконалення.

Крім того, і в старому, і в новому законі експертна комісія з захисту громадської моралі не мала карних функцій. Тому, навіть, після ухвалення нового закону в другому читанні, представники експертної комісії будуть лише подавати відповідні матеріали до органів міліції і суду.

За словами Марини Севастьянової закривати сайти, газети чи телеканали через недотримання цензури будуть лише за рішенням суду.

Учасниками круглого столу були провайдери, журналісти і представники різних політичних партій.

Зокрема представник провайдерів Юрій Удовенко наголосив на тому, що закон юридично сирий. У новому законі не прописані механізми блокування сайтів, які порушили громадську мораль, правила звітів про усунення порушень і низку інших нюансів, які можуть виникнути під час запровадження закону в дію.

«Це гірше ніж перша редакція закону. Увесь контент почне перебиратись на іноземні хостинги», - додав Юрій Удовенко.

Під час обговорення також було зазначено, що, навіть, закордонні інтернет-видання можуть бути заблоковані на території України (тобто вони будуть недоступними для місцевих користувачів). Крім того, уся відповідальність за наповненість сайтів лягає на провайдерів. Але якщо хтось із читачів сайту написав коментар, в якому пропагує насилля, расизм чи розпусту, то за це має відповідати не редакція сайту, і не той користувач Інтернету, який написав коментар, а провайдер.

Новий закон про цензуру також критикували представники партій ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина».

comments powered by HyperComments