Працівники Київського райвідділу міліції міста Харкова схопили на вулиці двох юнаків. Одного з них, як заявила мати хлопця, катували всю ніч

Жанна Титаренко  |  Субота, 28 січня 2012, 19:37
Мати одного з потерпілих стверджує, що її сина ґвалтували, топили, знущалися всілякими іншими методами і завдали тяжких тілесних ушкоджень. Найбільше знущався капітан міліції Антон Петренко. На ранок, працівники міліції заборонили потерпілим викликати швидку медичну допомогу і вимагали в матері одного з потерпілих віддати всі документи на житло.
Працівники  Київського райвідділу міліції міста Харкова схопили на вулиці двох юнаків. Одного з них, як заявила мати хлопця, катували всю ніч

Про це та інше під час прес-конференції повідомила мати одного з потерпілих Світлана Романова.

За словами пані Світлани, вона все ж таки викликала швидку медичну допомогу, оскільки в її сина Івана Романова було декілька переломів і тяжка травма голови. Мати дуже боялася за те, що без медичної допомоги її син помре.

Але через декілька днів працівники Київського райвідділу міста Харкова, серед яких був капітан міліції Петренко, забрали Романова в СІЗО і почали звинувачувати його в замаху на зумисне вбивство.

Потім з’ясувалося, що напад на дівчину (в якому звинувачують), стався пізніше, ніж напад міліціціонерів на самого Івана Романова та його друга Максима. Але незважаючи на це, І. Романова продовжують утримувати в СІЗО.

Світлана Романова також повідомила, що її син є інвалідом з дитинства і має діагноз «шизофренія».

Також існує виcновок судмедекспертизи, що Іван Романов має ознаки тяжкого психічного захворювання - шизофренії, не може відповідати за свої дії і потребує термінового лікування.

Член Харківської Правозахисної Групи Айгуль Муканова, яка надає правову допомогу Романовим, наголосила на тому, що це є порушенням статті 3 Європейської конвенції з прав людини.

Щодо Максима (прізвище прохали не друкувати), то його ні в чому не звинувачували і зараз не звинувачують. Але за те, що він поскаржився за ті катування, які вчиняли над ним працівники міліції 6 червня 2011 року, ці ж самі працівники міліції погрожували йому навісити дуже тяжку кримінальну справу – зумисне вбивство. 21 серпня 2011 року у вечірній час працівники міліції намагалися запхати до кишені Максима ножа. Він з усіх сил не давав цього зробити і під час штовханини з ножем один з міліціянтів перерізав Максиму сухожилля на лівій руці.

Цього разу міліціонери самі викликали швидку медичну допомогу. Але коли сильну кровотечу було зупинено, то міліціонери стягнули всі перев’язки, знову відкрилася кровотеча і в такому стані вони змусили написати Максима, що він порізався сам і жодних претензій до працівників міліції немає. Наразі травмована рука Максима не працює. Розслідування цього факту ще не проводилось.

Айгуль Муканова також наголосила на тому, що працівники правоохоронних органів всіляко намагалися провести допит Максима без її присутності.

«Коли б мене не було на одному з допитів, його також могли б затримати», - додала Муканова.

Повертаючись до Романових, було зазначено, що матір потерпілого Івана Романова, за те що вона порушила домовленості і все ж таки викликала швидку допомогу для свого сина, зараз намагаються зробити свідком у якійсь кримінальній справі, з повним змістом якої Світлана Романова не ознайомлена.

Адвокатом потерпілого Івана Романова став Володимир Вовченко. Він узяв за свої послуги декілька тисяч гривень, але надавати юридичну допомогу відмовився. Коли мати за допомогою інших людей написала клопотання на звільнення свого сина, який потребує термінового лікування, адвокат відмовився його подавати, посилаючись на те, що в оформленні клопотання була допущена якась помилка.

А. Муканова зазначила, що аналогічні ситуації з адвокатом набувають масового характеру і порадила укладати з адвокатами спеціальні угоди про надання юридичних послуг, з їх переліком, оплатою тощо.

Слідчим справи І. Романова є Яна Федоренко. Розгляд справи веде суддя Київського райсуду  Сергій Діденко. Незважаючи на те, що причетність до злочину не доведена, Івана Романова в тяжкому фізичному і психічному стані продовжують утримувати під вартою в камері СІЗО, де перебуває 56 осіб.

comments powered by HyperComments