Сланцевий газ: Іноземні компанії прямують до Харківщини в пошуках нової Шебелінки

Субота, 12 травня 2012, 12:00
Сланцевий газ на Олеському та Юзівському родовищах Україна видобуватиме разом з американською компанією "Shevron" та нідерландською "Royal Dutch Shell". За результатами тендеру вони обійшли італійську команію "Eni", американську "Exxon Mobil" та російську "TNK-BP" (варто зазначити, що "національна" належність таких компаній вельми умовна, наприклад значна частина акцій "Shell" належить Катару).
Сланцевий газ: Іноземні компанії прямують до Харківщини в пошуках нової Шебелінки

Державна служба геології та надр України оцінює сукупні поклади газу в двох родовищах у понад три трильйони кубометрів. Офіційно результати тендеру оголосять після вирішення усіх юридичних питань, але імена переможців в інтерв‘ю  "Euronews"  підтвердив прем‘єр-міністр України Микола Азаров:

“В четвер відбулося засідання уряду, на якому були затверджені результати конкурсу. Були підтверджені переможці для двох площ, для Юзівської та Олесської з величезними покладами газу, дві компанії: "Shevron" та "Royal Dutch Shell”.

Деталі співробітництва стануть відомими пізніше. Витрати на старт видобутку оцінюють у 200-300 мільйонів доларів, які, ймовірно, візмуть на себе західні енергетичні компанії.

За даними американського Департаменту енергетики, Україна посідає третє місце в Європі за покладами сланцевого газу.

Юзівське родовище охоплює, крім Донецької, ще і  Харківську область  - Балаклійський, Барвінківський та Ізюмський райони.

comments powered by HyperComments