Щойно встановлену в центрі Харкова меморіальну дошку Юрію Шевельову вже хочуть демонтувати

Світалана Шкурай  |  Вівторок, 3 вересня 2013, 21:39
Пам'ятну дошку науковцю в Харкові вже встановили, але урочисто її відкрити планували в четвер 5 вересня. До цієї події організатори підготували тематичну прогулянку «Харків Юрія Шевельова» та круглий стіл. Але довелося відкривати дошку близько 21-ї години 3 вересня, бо її… можуть демонтувати.
Щойно встановлену в центрі Харкова меморіальну дошку Юрію Шевельову вже хочуть демонтувати

«Сьогодні в приміщенні  громадської організації «Просвіта» професор Харківського університету Ігор Муромцев читав лекцію про Юрія Шевельова. До нас прийшов член міської Топонімічної комісії Олег Яцина [- відомий історик, депутат Харківської міської ради з фракції ВО "Батьківщини"] і повідомив, що його запрошено на завтра, 4 серпня, на позачергове засідання Топонімічної комісії міськради, де серед інших буде розглядатись питання про знесення дошки» - розповіла громадська активістка Вікторія Склярова, одна з ініціаторів збору коштів.

За деякий час на сторінці «Український Харків» соціальної мережі «ВКонтакті»  з’явилось оголошення. Ось його уривок: «…отримано інформацію про можливий акт вандалізму на щойно змонтовану, але ще не відкриту дошку Ю. Шевельову. Противники всього українського, у котрих слова "мова" викликає неадекватну реакцію, а заплановане на 5 вересня вшанування пам’яті українського мовознавця призводить до агресії, можуть пошкодити пам’ятку вночі. Тому оголошено чергування в ніч з 3 на 4 та в ніч з 4 на 5 вересня. Просимо долучитися всіх, хто може до охорони!».

Відкриття зібрало близько 50 людей, серед яких був відомий  письменник Сергій Жадан.  Ніяких непередбачуваних ситуацій чи непорозумінь не було, але кілька чоловіків все ж таки залишились чергувати вночі.

Заходи 5-го вересня не скасовуються. Активісти планують розпочати з промов біля дошки, той, хто був знайомий з мовознавцем, розкаже свої враження від особистих зустрічей з ним чи листування. Після цього запланована тематична прогулянка, круглий стіл та спілкування з журналістами.

Громадськість Харкова більше двох років збирала гроші - 15 тисяч гривень  на виготовлення дошки. Кошти перераховували на спеціальний рахунок. Також відбувся благодійний концерт за участі Сергія Жадана та театральна вистава в театрі «Арабески».

Дошку створив скульптор Олександр Демченко за ескізом Валерія Бондаря.

Фоторепортаж   "Встановлення та відкриття пам'ятної дошки Ю.В. Шевельову "

 

 

comments powered by HyperComments