Найчастіше громадян України сексуально експлуатують у Росії

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 6 вересня 2013, 12:42
Саме східна сусідська держава посідає перше місце в географічному контурі держав, які займаються торгівлею громадян України. Кількісні показники свідчать, що протягом 2011 року потерпілими було визнано 26 людей, семеро було притягнуто до кримінальної відповідальності, характерним у цій варварській ситуації, є переміщення громадян України через державний кордон до Російської Федерації. У 2012 році географія розширюється, і в перелік країн работоргівлі потрапляють: Казахстан, Об'єднані Арабські Емірати та Сейшельські острови.
Найчастіше громадян України сексуально експлуатують  у Росії

За цей час кількість осіб, які були визнанні потерпілими по кримінальним справам було визнано 33 особи, серед них 1 неповнолітня, до кримінальної відповідальності притягнуто 9 осіб. Таку сумну картину представили у інформагенції  «STATUS QUO» експерти, які займаються протидією торгівлі людьми на Харківщині.

Цьогорічні показники моніторингу таких злодіянь вимальовують не дуже оптимістичну картину. Як зазначив начальник відділу по боротьбі з торгівлею людьми управління карного розшуку Головного управління МВС України в Харківській області Юрій Фалько,  за поточний рік до суду передали 16 кримінальних впроваджень за ст. 149 Кримінального кодексу ("Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини"). І всі ці справи було порушено переважно саме через сексуальну експлуатацію українських дівчат. До прикладу, пан Фалько розповів про знешкодження двох злочинних угрупувань, одне з яких вербувало дівчат для сексуальної експлуатації до Росії, інше — в одній з областей України. Окрім того, в нашій державі існує тривожна тенденція: є регіони, в яких проституція та сексуальна експлуатація загалом є перспективними через можливість заробітку.   

Поряд із сексуальним процвітає так зване трудове рабство в Україні та з нашими громадянами за кордоном.

Правоохоронним органам вкрай важко довести ознаки саме трудової кабали, в яку так легко можуть потрапити люди. Перш-за-все тому, що жертви вкрай рідко звертаються до міліції, а віддають перевагу громадським організаціям. Допоки справа потрапляє до захисників закону, сліди зловмисників губляться. Часто трапляється і таке, що постраждалі від трудової експлуатації далеко не завжди розуміють, що стали жертвою чиїхось злих умислів, і сприймають дану ситуацію як банальне шахрайство. Ще однією перепоною до розкриття справ, що пов'язані із трудовим рабством — є страх розголосу: найбільше жертви бояться, що про їхні проблеми дізнається близьке оточення. Звісно, острах розплати з боку тих, хто  завербував і експлуатував, також є вагомим стимулом тримати рота закритим.

Як розповів пан Фалько, за останні десять років, на своїй пам'яті, він пригадує тільки одну доведену до суду кримінальну справу такого характеру, і розслідувати її було дуже складно.

Системний аналіз вироків, які порушують через злочини з рабством людини в Україні, в рамках моніторингу виконання Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, показав, що 75% кримінальних справ пов'язані з торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації. 14% — торгівля  дітьми, 8%  — торгівля з ціллю трудової експлуатації, і одна справа, відмічена в аналітичному зрізі вироків, засвідчує торгівлю людьми з метою вилучення органів.

Начальник відділу по боротьбі з торгівлею людьми управління карного розшуку Головного управління МВС України в Харківській області Юрій Фалько підкреслив, що наша область займає 4 місце в Україні за кількістю кримінальних впроваджень та розкриття злочинів у питанні торгівлі людьми, а Харків — на 1 місці серед  міст-мільйонників.

 

comments powered by HyperComments