Новий проект на Харківщині: Веселе село з вітром і сонцем

Неділя, 20 жовтня 2013, 21:51
У селі Веселе Харківського району Харківської області, яке розташоване в 40 кілометрах від обласного центру, планують впровадження проекту відновлювальних джерел енергії «енергоефективне село». Про цей проект розповів директор Регіонального центру міжнародних проектів і програм Станіслав Ігнатьєв.
Новий проект на Харківщині: Веселе село з вітром і сонцем

Cело Веселе обрано для реалізації проекту через близькість до Харкова і значний вітроенергопотенціал (у порівнянні з іншими районами Харківської області). Проект передбачає проведення енергоаудиту та переведення об'єктів соціальної сфери села на сонячну енергетику, будівництво вітропарку і установки з переробки біомаси. Це дозволить знизити бюджетні витрати на енергоносії до 70 %. Зекономлені кошти можна буде спрямовувати на соціально-економічний розвиток села. За даними перепису населення в 2001 році, у Веселому проживають більше 1,3 тисячі людей. 

Над проектом, який планують реалізувати вже наступного року, протягом трьох місяців працювали науковці Каразінського університету разом із фахівцями МГО «Інституту сталого розвитку» за сприяння Харківської обласної державної адміністрації та Харківської районної ради. 

Подібні проекти, метою яких є забезпечення енергетичної стійкості населених пунктів, активно працюють у Німеччині, Франції, Польщі та інших європейських країнах. 

У результаті планується створення демонстраційної моделі енергоефективного села, яке послужить прикладом для реалізації аналогічних проектів в інших населених пунктах області. А виручені від економії енергетичних ресурсів кошти можна буде спрямувати на загальний розвиток інфраструктури села Веселого. 

comments powered by HyperComments