Кінофестиваль «Docudays UA» стартує сьогодні в Харкові

Ольга Телипська  |  Четвер, 24 жовтня 2013, 11:46
Десятий ювілейний фестиваль про права людини покажуть харків’янам з 24 по 26 жовтня у кінотеатрі «Боммер». Цьогорічний фестиваль присвячено річниці підписання відповідної декларації ООН. До програми кінопоказу увійшли кінострічки – переможці аналогічного Х-го Фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA» , що відбувся в березні в Києві, а також фільми-призери кращих міжнародних кінофестивалів відповідної тематики.
Кінофестиваль  «Docudays UA»  стартує сьогодні в Харкові

Фільми 2013 року продемонструють правдиві історії про насильство в родинах, про рабство ХХI століття, про ціну свободи слова і про можливість вільно висловлювати власну точку зору. Потішить фестиваль нас і вітчизняною родзинкою – молодіжним документальним альманахом «Поза Євро» («Металобрухт», «Зося і Запара», «Відкритий урок», «Крок до свята», «Фан-зона», «З даху»). Цикл «Поза Євро», присвячений проведенню в Харкові минулого року матчів чемпіонату Європи з футболу.

Також, цікавим видасться анімаційний фільм «Раби» про суданських хлопчиків, поневолених у рабство, фільм створено за  інтерв’ю очевидців.

Через те, що всі фільми порушують сьогочасні проблеми нашого суспільства, тому деякі з них покажуть в харківських відділеннях міліції, колоніях, центрах зайнятості, прикордонникам, в бібліотеках міста, ВНЗ, будинках культури. Аудиторію підібрано серед тих, кого торкнулися аналогічні проблеми, і тих, хто може вплинути на  їх вирішення.

Афіша  Х-го  кінофестивалю

Так до прикладу, кілька днів тому в рамках «Docudays UA» у Львові, було продемонстровано фільми засудженим Личаківської виправної колонії № 30. Ув’язнені переглянули документальний фільм «Ромська мрія» (Україна, 2012, режисер – Роман Бондарчук), який розповідає про чотирьох мешканців ромських таборів Закарпаття. Це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

Цього року кінопокази на фестивалі об’єднані темою «Вибір є». Особливу увагу приділено проблемам захисту свободи слова та мирних зборів, доступу до інформації та права на вільне вираження поглядів.

У програмі Docudays UA  роботи латвійських, румунських, канадських, датських, німецьких, сербських режисерів.

Нагадаємо, що мандрівний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA" проводиться щороку впродовж жовтня та грудня і традиційно презентує в регіонах України найкращі фільми березневого Міжнародного фестивалю "Docudays UA".

Засуджені Личаківської виправної колонії № 30 (м. Львів) переглядають документальний фільм «Ромська мрія»

//docudays.org.ua 

Фільми фестивалю планують показати в 200 містах України.

Організатори фестивалю – Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонська міська асоціація журналістів «Південь», Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв.

comments powered by HyperComments