Хода харківського Євромайдану: спектакль про «тітушек» та один провокатор (ФОТО)

Ніна Жаровська  |  Субота, 1 лютого 2014, 21:14
Від стадіону «Металіст» до пам'ятника Тарасу Шевченку харківські «євромайданівці» пройшлися разом із місцевими футбольними фанатами. На Євромайдані студенти й актори влаштували театралізовану акцію «Ні – узаконенню тітушок!».
Хода харківського Євромайдану:  спектакль про «тітушек» та  один  провокатор   (ФОТО)

Хода 1 лютого почалась від квиткових кас стадіону – на знак солідарності футбольних ультра з євромайданівцями. Сотні людей, переважно молодь, пройшлися до місця традиційного харківського Євромайдану.


Владислав Василенко, студент, організатор ходи: «Ми влаштували цю ходу, щоб показати місцевій владі, що студенти скоро взагалі будуть їхати з Харкова. Це місто деградує. Тут люди такі залякані, люди бояться висловити свою думку, бо тут ходять чоловіки з палицями та б’ють тих, хто має іншу думку. Це – не демократія».
Хода «запаслася» барабанами, її учасники тричі співали Гімн України.


Взагалі акція була цілком мирною та минула майже без пригод, співробітники міліції охороняли колону дорогою. Єдине виключення – «провокатор». Так учасники ходи назвали чоловіка у червоному капюшоні з палицею. Він ще біля стадіону заявив, що Євромайдан не підтримує, але з незрозумілих причин йшов на початку колони і навіть викрикував «євромайданівські» гасла.


На фото: ліворуч у червоному каптурі з палицею в руці - «Провокатор»


Біля пам’ятника Кобзарю сьогодні була співачка Люцина Хворост. У грудні минулого року вона співала на харківському Євромайдані, цього ж разу прийшла підтримати лише своєю присутністю. «Після кривавої Водохрещі я співати не можу», - пояснила вона.


На фото: Люцина  Хворост 
Студенти й актори влаштували театралізовану акцію «Ні – узаконенню тітушок!». Вона була досить неочікуваною для багатьох учасників Євромайдану. Спочатку один хлопець читав «звернення президента» голосом Віктора Януковича.
«…Відомо також, що постраждали люди від перенапруження, від холоду, від зіткнень. Кожен такий випадок залишає глибокий слід і болісний у наших з вами серцях. І кожен з нас запитує, в ім’я чого страждають люди. Чому політики нас не закликають до миру, спокою та порозуміння?..».
Інші актори, яким випала роль «пересічних українців», кричали «Ганьба» і «Банду геть!» із натовпу, за що їх перевдягнені «тітушками» чоловіки скрутили й вивели до «Януковича». Охоронці Євромайдану, які не були попереджені про акцію, одразу ж виступили на захист. Проте самі учасники перфомансу кажуть, що таким чином вони показують несподіваність дій влади, що «тітушки» ховаються поруч із мирними громадянами і будь-якого моменту можуть завдати їм шкоди.



Завтра харківський  Євромайдан проведе ходу опівдні, аби підтримати футбольних фанів і «перевірити політичну температуру», місце старту – «Градусник» біля станції метро «Історичний музей».

Фото автора

comments powered by HyperComments