Біля податкової провели експеримент з укладання суперасфальту

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 15 грудня 2008, 11:52
На вулиці Іванова біля податкової Київського району на тротуарі уклали декілька квадратних метрів литого асфальтобетону.
Біля податкової провели експеримент з укладання суперасфальту

Матеріал виготовляється у Харкові на реконструйованому асфальтовому заводі. Його можна укладати в буквальному розумінні прямо в калюжу, розповідають виробники. Температура суміші складає близько 200 градусів, і вона випаровує воду. Також покриття можна класти при температурі до мінус 15.

Щоб доставити литий асфальтобетон до місця укладання, його завантажують в спеціальний будівельний міксер-термос. В першу чергу така машина призначена для латання розриттів, проведених під час ремонту інженерних мереж – водопроводу, каналізації, електрики, зв'язку – а також для поточного ремонту шляхів. Одного термоміксера ОРД-1023 місткістю п’ять тонн має вистачити для потреб Харкова. Якщо не вистачить, буде придбана ще одна така машина.

Харківський міський голова Михайло Добкін, який був присутній при експерименті, підкреслив, що мережі ламаються незалежно від пори року. Раніше, якщо ХТС або КП "Вода" були вимушені взимку ламати асфальт, щоб полагодити свої комунікації, то наново його можна було покласти тільки навесні. Тепер же ями ліквідовуватимуться оперативно.

Новий асфальт у виробництві на 18-20% дорожчий, ніж звичайний, але, як підкреслили виробники, вимагає менше роботи і витрат при його укладанні. В результаті суперасфальт обходиться місту не дорожче звичайного, а враховуючи його довговічність, в підсумку він вигідніший. До того ж новому асфальту фактично «байдужий» рівень транспортного навантаження.


 

comments powered by HyperComments