За тиждень в Харкові з'являться ексклюзивні трамваї

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 23 січня 2009, 09:24
Трамвай власного харківського виробництва, анонсований міською владою минулого року, вийде на рейки міста вже за 1–2 тижні. Він буде червоного кольору і ексклюзивного дизайну.
За тиждень в Харкові з'являться ексклюзивні трамваї.

Як пише газета "Сьогодні", трамвай вже майже готовий: на Харківському вагоноремонтному заводі вже завершений корпус, залишилося пофарбувати його, поставити сидіння в салоні, обладнати кабіну водія і встановити електроприлади.

За основу узяли трамвай «б/у», але зовнішній дизайн придуманий абсолютно новий, причому конструктори спеціально не дивилися на європейські моделі, щоб гарантовано уникнути плагіату.

Новий трамвай буде тупоносий, з великими оглядовими вікнами для водія, дизайн кабіни нагадує сучасні швидкісні поїзди.

М'яких диванів в салоні не буде – будуть встановлені пластикові сидіння, на підлозі – стійкий лінолеум.

«У водія буде монітор, якщо раптово зміниться маршрут вагону, інформація відобразиться на електронному табло, що він слідуватиме по новому курсу. Це спростить роботу, оскільки не потрібно буде міняти картонні таблички: вся інформація буде занесена в електронну бібліотеку, досить буде натиснути потрібну кнопку», – розповів головний інженер заводу Анатолій Овечка.

Новий трамвай не тільки споживатиме електроенергію, але і вироблятиме її.

«Завдяки новим технологіям вагон поглинатиме на 25% менше електроенергії. У Україні таких вагонів немає. До того ж він не тільки споживатиме, але й вироблятиме енергію сам, а надлишок відаватиме в загальну мережу», – сказав А. Овечка.

Як повідомлялося раніше, харківський міський голова вважав недоцільним підганяти інженерів з випуском вагонів, оскільки в поспіху, заради звіту перед міською владою їх могли не довести до кондиції.

За словами мера, вигідніше залишати гроші в місті, ніж купувати на них трамваї за кордоном або в інших містах. Трамвай Харківського виробництва майже в 2 рази дешевше нового, який коштує близько трьох мільйонів гривень.

comments powered by HyperComments