В Харкові обвалився ринок комерційної нерухомості

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 26 січня 2009, 15:22
Ринок комерційної нерухомості Харкова обвалився. Ціни на оренду в січні 2009 року знизилися на 20-30% (іноді – на 50%) порівняно з жовтнем 2008 рік.
В Харкові обвалився ринок комерційної нерухомості

Про це в понеділок «Міську варту» повідомили в Українській гільдії ріелторів.

За словами президента гільдії Наталії Шкільової, в центрі міста пропозиція орендних площ значно перевищує попит. Орендарі почали вибирати собі офіси на периферії, в районах з добре розвиненою інфраструктурою, наприклад, біля ст. м. «Маршала Жукова», «Героїв праці», біля круга тролейбусів на Олексійвці.

Також за даними гільдії подешевшала оренда офісних приміщень і торгової нерухомості. У зручних для торгівлі районах торгові площі пропонують в оренду за ціною 30-50 у.о./кв.м.

Для оплати в гривнях умовні одиниці перераховуються за курсом 5.05 – 7 грн./дол. Зменшився також і об'єм укладених договорів оренди.

«Ринок оренди комерційної нерухомості пожвавиться, коли покращиться загальна економічна ситуація в країні», - відзначила Н. Шкільова.

За словами представників гільдії, на даний момент харків'яни, що взяли нерухомість в кредит будь-якими шляхами намагаються борг погасити. Деякі власники продають комерційну нерухомість «просто задарма».

Нагадаємо, 22 січня експерти міжнародної консалтингової компанії Jones Lang LaSalle звернулися до своїх європейських клієнтів з порадою не баритися з продажем комерційної нерухомості. Згідно даним експертів, в Україні ситуація схожа, але найближчим часом варто чекати продажу не окремих об'єктів, а цілих компаній.

comments powered by HyperComments