Скільки коштуватимуть ялинки в Харкові. Прогноз цін

Вівторок, 24 листопада 2009, 17:02
На думку фахівців, головна новорічна прикраса подорожчає в три рази
ялинка

Перші хвойні дерева – ялинки та сосни – завезуть на ринки міста 5 грудня. До цього сроку з'їдуться торговці з Сумської, Полтавської, івано-франківської і навіть Закарпатської областей.

Підприємці, які торгують на ринках Харкова, шикуються в чергу в лесніцтвах: бояться запізнитися.

«Вже зараз їдуть до нас за ялинами. Цього року ми плануємо реалізувати 50 тисяч дерев», – повідомив головний лісничий Волчанського господарства Микола Лебеденко.

Загалом лісники Харкова «готують» 102 тисячі ялинок. За словами головного фахівця управління лісового і мисливського господарства облдержадміністрації Івана Рикова, ціна ялинки вже визначена. Середня ціна за погонний метр їли – 12–22 грн.

Тож, дерево до метра заввишки коштуватиме 12–22 гривні, від 1.1–2 метра – 15–30 грн, 2.1–3 метри обійдуться в 23.50, від 3.1 до 4 метрів коштує 48–63 гривні.

Цього року, за словами Миколи Лебеденко, ялинки продають дорожче, ніж у минулому – приблизно уполовину. Зростання цін лісники пояснюють інфляцією в країні.

На ринках міста дерева продаватимуть щонайменше в три рази дорожче.

Співробітники лісових господарств згадують, що минулого року погонний метр обходився підприємцям в середньому в 10 грн в лісовому господарстві, а на ринках – по 30 грн.

Отже, в кінці 2009-го метр дерева з рук коштуватиме 40–70 грн.

У лісових господарствах обіцяють продати ялинку роздрібному покупцеві за тією ж ціною, що і оптовикові.

Нагадаємо, в 2008 році практично у будь-якої станції метро ялинку сьогодні можна було придбати за 50–150 грн залежно від висоти і «пухнастої». В той же час, в лісгоспі під Харковом, вітчизняну красуню хорошої якості можна придбати всього за 8 грн.

comments powered by HyperComments