Настрій харків’ян у день рідної мови погіршився через кризу та суперечки

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 22 лютого 2010, 11:35
Свято і демонстрація водночас відбулися біля пам’ятника Кобзаря в неділю 21 лютого.
Настрій харків’ян у день рідної мови погіршився через кризу та суперечки

Організатором заходу була громадська організація «Поступ» на чолі з Анатолієм Сергієнком. О 12 годині починаючи від майдану Конституції відбулась урочиста хода з прапорами України, Поступу, УНР та БЮТ до пам’ятника Тараса Шевченка. Плакати тримали люди з громадської організації «Поступ» та Козацько-Слобідського полку.

Святковий настрій тримався недовго. Святкування рідної мови швидко перейшло в суперечки між пішоходами і водіями. Біля пам’ятника Кобзаря ситуація не виправилась і не покращилась. Виступити міг кожен охочий, але всі говорили про політику, кризу, утиски рідної української мови.

«Народ, який не пам’ятає злочинів над ним, – не є народом» - такі слова письменника Євгена Сверстюка пролунали перед 150-ма людьми, присутніми на мітингу. Роздавалися листівки з історичними датами, вірші на політичну тематику, роздруковані звернення до Кабінету Міністрів України. Промовці закликали підтримати цю ідею (взяти собі окремий бланк, зазначити в ньому прізвище, ім’я, по батькові, приналежність до громадської організації, посаду і підпис).

У зверненні йдеться про обмеження кількості громадських організацій (на рівні міністерств і обласних організацій – до 15 організацій); штучне обмеження територіальним статусом право громадських організацій брати участь у громадських радах; вимога обирати громадські ради під час щорічних зборів не менш ніж однією четвертою від кількості зареєстрованих громадських організацій фактично унеможливлює створення таких рад.

Виступили представники Харківського осередку БЮТ, «Просвіти», «Поступу» та харківський поет Анатолій Царенко. Присутні відчували велику тривогу за майбутнє нашої України, але всі вони вірять у можливість кращого життя на цих землях. Вони вірять, що справедливість прийде до влади, коли прозріє свідомість людей і звеликим нетерпінням чекають змін у свідомості нашого народу і державі.

 

 

comments powered by HyperComments