Львівський письменник Роман Кісь навчав харківців захищати національну ідентичність

Жанна Титаренко  |  Четвер, 9 вересня 2010, 07:58
Роман Кісь є автором семи книжок, тож вчора в нашому відбулася презентація збірки верлібрів «Квадрига». Харків’яни поділилися своїми ідеями з львівським політологом і письменником про те, у який спосіб треба захищати українське культурне середовище на Харківщині та інших теренах України.
Львівський письменник Роман Кісь навчав харківців захищати національну ідентичність

Представник Харківського осередку ГО «Поступ» Тарас Данько про творчість Романа Кіся висловився так: «Це висока філософія. Наше місто дихає тими поняттями, про які говорить і пише пан Роман.»

Роман Кісь порівнює державу з машиною, яка є або дуже доброю і гарною, або дуже лихою.

Львівський письменник зараз дуже збентежений тим, що в Україні працює багато людей російської агентури, а наша держава дозволяє вести таку проросійську колонізаторську політику. Роман Кісь навів багато прикладів виступів представників руху «За Єдіную Русь» на телебаченні і радіо. Пан Роман вважає, що в такий спосіб російська агентура отруює свідомість українців. Письменник розцінює таку діяльність як злочин.

Частинка часу була присвячена питанням про те, як треба протистояти навалі євразійського смітття в Україні.

Спілкування Роман Кісь прирівнює до інформаційного поля, яке є розірваним між Сходом і Заходом. Письменник виступає за нарощування українського спілкування в усіх сферах людської діяльності.

Роман Кісь дуже швидко спростував міф про те, що питання вибору мови є особистою справою кожної людини. Адже людина не може обирати те, чого немає. Роман Кісь з усіх сил намагався будити харківське середовище, аби воно прокинулося і стало українським. За словами письменника, немає цінності тоді, коли немає поціновувачів.

«Мала закваска заквашує все тісто», - додав Роман Кісь. І саме в такий спосіб, львівський письменник намагається українізувати Харків.

Шанувальники творчості Романа Кіся поставили автору 15 запитань і хотіли ще і ще продовжувати спілкування про українську історію, психологію, менталітет тощо.

Роман Кісь, усвідомлюючи слабкість національно-патріотичних сил України, вважає і себе винним у тому, що наш народ і досьогодні живе погано, вірить у повернення Совєтського Союзу і соромиться рідної мови.

За словами пана Романа, немає проблем лише на кладовищі. Письменник вважає, що значна частина української молоді, уникаючи щоденних проблем, у тому числі і державотворчих, шукає тепло батьківських могил і Совєтського ярма.

Та все ж Роман Кісь вірить у те, що Україна стане повністю Незалежною, а її народ – національно свідомим. Адже письменник уже сім років поспіль відвідує Харків, презентує свої книжки і допомагає місцевим українцям не відмовлятися від своєї національної ідентичності.

 

comments powered by HyperComments