Базару немає, всі пішли на Майдан

Ігор Троїцький  |  Четвер, 25 листопада 2010, 22:20
25 листопада більшість ринків Харкова не працювала
Базару немає, всі пішли на Майдан

 Харків - один з найбільших торговельних центрів України, тому протести проти нового Податкового кодексу тут особливо масштабні. Велика група харківських підприємців вже з минулого тижня мітингує в столиці, а сьогодні на Майдані Свободи в Харкові протестувало до 4 тисяч харків'ян. Акція була, крім іншого, приурочена до першої сесії Харківської обласної ради VI-го скликання. Облрада, зрозуміло, дрібному бізнесу нічим допомогти не змогла. Навіть звернення з вимогою змінити Податковий кодекс зробити не захотіла. Це абсолютно закономірно, абсолютна більшість у Харківських радах належить якраз до політичної сили. яка ініціювала нові податкові правила. По-друге, будь-яка перша сесія сконцентрована, звичайно, на розв'язанні власних організаційних проблем. 

Податковий кодекс протягом багатьох місяців готувався якось "по-дибільному". Урядовці не побажали ані врахувати думки дрібних бізнесменів та експертів, ані переконати суспільство в необхідності саме такого кодексу. Заклики влади "професіоналів" до рівного оподаткування всіх бізнесменів заради наповнення бюджету не витримують жодної критики. Бо влада кожного дня демонструє нечувану щедрість у фінансуванні  власних забаганок: у неї вистачає грошей на ремонт резіденцій та автострад до них, на купівлю вертольотів та лімузинів. Який сенс чесно сплачувати податки до державної скарбниці, якщо  кошти з неї витрачають на розкіш або просто розкрадають? Фактично, великий бізнес при владі хоче й надалі користуватися державним бюджетом, а дрібний підприємець та найманий робітник мусять це фінансувати. Не дивно, що протести підприємців за тривалістю та чисельністю набагато перевищують акції кволої опозиції та спричинять владі значно більше проблем.

Наймасовіша протестна акція місцевих підприємців відбулась 16 листопада. В той день на харківський Майдан вийшло щонайменше 20 тисяч людей. Найактивнішими організаторами підприємницького спротиву виступають громадські організації - міська профспілка підприємців, профспілка таксистів, "Зелений фронт".

comments powered by HyperComments