Володимир Маслійчук презентував нову книгу про Івана Мазепу

Юлія Гуш  |  Четвер, 17 квітня 2014, 00:57
16 квітня в харківській книгарні «Є» пройшла презентація книги Володимира Маслійчука «Іван Мазепа і Слобідська Україна».
Володимир Маслійчук презентував нову книгу про Івана Мазепу

В своїй монографії автор описує становлення гетьманської адміністрації та діяльність гетьмана Івана Мазепи щодо слобідських полків. Він детально розглядає події 1708-1709 рр. на пограниччі Гетьманщини та Слобожанщини, описуючи особливості тогочасних прикордонних територій та боротьбу за них. Окремий розділ Володимир Маслійчук присвятив політиці пам’яті гетьмана Мазепи, адже його постать, будучи вкрай неоднозначною, зібрала чимало міфів та велику кількість різноманітних, часто протилежних один від одної інтерпретацій.

«У даній роботі мова йде не зовсім про Івана Степановича Мазепу. Постать дійсно складну, неоднозначну, яка по-різному оцінюється», – розповів Володимир Маслійчук. В цій книзі діяльність Мазепи мало описана як така. Тут основною тезою для дослідження є значення теорій колонізацій як зовнішніх, так і внутрішніх для української історії. Адже саму історію прикордоння з його постійними конфліктами та тимчасовими примиреннями важко оминути. Так само, як і теми меморіалізації Івана Мазепи, навколо якої традиційно точиться чимало суперечок.

«Насамперед усі моменти, про які ми говоримо і про які написано в цій книжці, вони є міфологізованими та легендарними, – розповідав Володимир Маслійчук, – кількість спекуляцій та легенд навколо Мазепи просто вражає».

Довідка: Володимир Маслійчук – український історик, 1996 р. закінчив історичний факультет Харківського державного університету. Працював у навчально-дослідних закладах Харкова та Києва. Автор низки монографій та статей з історії Слобідської України, історіографії та соціальної історії. 

comments powered by HyperComments