В Харкові відбулась зустріч зі співзасновником Солідарності Збігневом Буяком

Юлія Гуш  |  Четвер, 1 травня 2014, 10:33
29 квітня в незалежному культурному центрі Indie пройшла зустріч харківської громади з одним із засновників польського руху Солідарність Збігневом Буяком.
В Харкові відбулась зустріч зі співзасновником Солідарності Збігневом Буяком

Збігнев Буяк – двічі депутат Сейму Польщі. Очолював польську митницю в уряді Єжи Бузека. Після його візиту 1-го форму Євромайданів СБУ заборонила йому в’їзд в Україну за «участь в масових заворушеннях». Після повернення до Польщі Збігнев Буяк став співзасновником Громадського Комітету Солідарності з Україною.

Збігнев Буяк поділився польським досвідом боротьби за свободу та демократію з харківськими активістами. Зокрема, мова йшла про Солідарність – незалежно профспілку робітників, створену у вересні 1980 року. Свого часу вона переросла в широкий суспільно-політичний рух та зробила значний внесок в боротьбі польського народу з комуністичним режимом.

Зустріч проходила у формі діалогу. Слухачі мали можливість задати будь-яки питання, які їх цікавлять. Зокрема. з боку аудиторії пролунало запитання про засилля проросійських медіа в Польщі і способи бороди з ними. На що Буяк відповів, що таких ЗМІ дуже мало і вони носять маргінальний характер.

Зокрема, Збігнев Буяк згадував і український Майдан: «В Іспанії також був такий рух, але нічого з цього не вийшло. Солідарність зникла. І в цей момент всі дивляться на Україну. Всі дивляться, що буде з Майданом. Наприклад, в університеті Північної Кароліни є ціла група людей, яка збирає інформацію про те, що коїться в Україні. Вони вважають, що це народження нового демократичного руху. Що після цього, можливо, буде демократія по-новому. І вона виходить з Майдану. 

comments powered by HyperComments