Харків’яни пікетували міськраду, вимагаючи відставки Геннадія Кернеса

Юлія Гуш  |  Середа, 6 серпня 2014, 18:51
6 серпня харків’яни пікетували сесію міськради з вимогами люстрації владних структур та, зокрема, відставки Геннадія Кернеса.
Харків’яни пікетували міськраду, вимагаючи відставки Геннадія Кернеса

Також вони висловили протест проти присудження звання почесного громадянина Харкова двом російським можновладцям – Олександру Шишкіну та Павлу Фуксу. Протестувальники впевнені, що присудження подібного звання громадянам держави, яка веде війну проти України, більш ніж недопустимо. Адже відомо, що один з них, будучи членом Ради Федерації, голосував за введення військ в Україну, а отже, несе відповідальність за агресорську політику Кремля.  

Біля приміщення міської ради зібралося близько ста чоловік, переважно учасників харківського Євромайдану. Вони тримали українську символіку та плакати зі звинуваченнями в сторону міської влади. Паралельно відбувся пікет зоозахисників, які протестували проти знищення тварин комунальними службами та вимагали відставки Юлії Шаповалової.

Вхід до приміщення охороняв наряд міліції. Представники харківської громади зробили спробу потрапити на сесію міськради, посилаючись на відповідну статтю Конституції. Вони планували зачитати власні вимоги представникам міської влади, в тому числі висловити протест проти присудження звання почесного громадянина цим двом особам. Міліція почала чинити опір. Між активістами та правоохоронцями розв’язалася потасовка. В результаті нетривалої дискусії п’ятьом представникам громади таки вдалося потрапити всередину.

Як виявилось згодом, депутати міськради таки прийняли рішення про присудження Шишкіну та Фуксу звання почесного громадянина Харкова. Після повернення активісти повідомили, що в сесійну залу їх просто не пустили. Там, за словами одного з них, стояли люди «з характерною зовнішністю», які спочатку навіть не бажали представитися. Також там була присутня особиста охорона Геннадія Кернеса. «Під час сесії весь час голосували «за», – розповів Дмитро Дробак, – це було більш сходе на якійсь «одобрямс», а не на сесію міськради. Після чого Геннадій Адольфович заявив, що за регламентом ми не маємо права виступати и що-небудь говорити».  

Коли депутати покидали приміщення міськради, обурені пікетувальники кидали в них монети та поливали їх водою з пляшок. Їх охороняла міліція.

Відбувся збір підписів під Зверненням до Генеральної прокуратури з вимогою поновити кримінальні справи проти Кернеса. Було також об’явлено, що Арсен Аваков у Верховній Раді поставив питання про розпуск харківської міської ради. Якщо ця ініціатива буде підтримана нардепами, то сьогоднішнє рішення міськради буде вважатися незаконним.

Фоторепортаж 

comments powered by HyperComments