Фантастичний світ казок Англії: в Літмузеї пройшов англійський день

Юлія Гуш  |  Неділя, 10 серпня 2014, 13:18
9 серпня в Харківському літературному музеї пройшов англійський день. Цього разу діти ознайомилися з такими визначними дитячими письменниками, як Льюїс Керрол та Роальд Дал.
Фантастичний світ казок Англії: в Літмузеї пройшов англійський день

Ознайомлення зі світом англійської дитячої літератури розпочалося з творчості Льюїса Керрола та його найбільш відомої казки – «Аліси в Країні див». Діти дізналися, як в його казках втілилися реалії вікторіанської Англії та пограли в ігри, вигадані самим письменником. Вони довідалися, як жилося їх ровесникам за часів Льюїса Керрола, які від раннього дитинства були обмежені безліччю різноманітних правил та заборон. Також вони подивилися найстарішу екранізацію «Аліса в Країні Див», датовану 1903 роком.

«Я вирішила зосередитись на цих двох письменниках, яких сучасною мовою можна назвати дисидентами, – розповіла завідувачка освітнього відділу Ольга Черемська, – це письменники не-моралізатори. Письменники, які виходили за межі своєї епохи. І для яких людські, гуманні цінності – найголовніше. Тому я вважаю, що дуже важливо було взяти саме це пласт літератури, адже він формує мислячу особистість. Якщо говорити про Францію, то це естетика. Якщо про Індію – то це переважно знайомство з невідомими краями. А для Англії це формування особистості, яка мислить».

Подорож до Англії завершилася знайомством з фантастичним та химерним світом казок Роальда Дала. Діти ближче познайомились героями його казок – Матильдою, Чарлі, Софією та Джеймсом Генрі Троттером та з їх історій дізналися, що вибратися можна навіть з найскладнішої ситуації.

«Саме англійська література визначна тим, що вона поєднує раціональне та ірраціональне, – повідала Ольга Черемська, – вона також дуже цікава тим, що дозволяє відкривати глибинні смисли навіть у простенькому сюжетному творі. Вона дозволяє розвивати свій розум, змушуючи думати. Вона виховує унікальну, мислячу особистість». 

comments powered by HyperComments