Харків'ян закликають створити колективний імунітет від грипу

Середа, 29 жовтня 2014, 21:26
Харківська профспілка медичних працівників виділила 15 тис. грн позабюджетних коштів на вакцинацію усіх 124 працівників приймальних відділень лікарень області. Про це 29 жовтня на засіданні обласної комісії з надзвичайних ситуацій повідомив директорДепартаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, щеплення є ефективним засобом боротьби з епідемією грипу і ГРВІ. "Зараз епідемії немає, але до неї треба бути готовими", - відзначив Галацан. Повідомляє видання "Статус Кво".
Харків'ян закликають створити колективний імунітет від грипу

 

За його словами, близько 10 років тому в сезон прищеплювалося близько 50 тис. осіб, зараз прищеплене 404, що дуже мало. "Проблема у фінансуванні. Окрім звичайного браку коштів додалося навантаження на медичний бюджет за рахунок біженців із зони АТО. По допомогу звернулися вже 38 тис.біженців, на надання допомоги витрачене 15 млн.грн.Тому на закупівлю вакцин можна використати тільки позабюджетні і благодійні кошти", - повідомив Галацан.

Він також відзначив, що цього року ситуація ускладнюється ще і тим, що йде реформа санітарно-епідеміологічноїслужби, і частина роботи, яку виконували працівники СЕС, доведеться виконувати в районних лікарнях. "Але чи зможуть в лікарнях впоратися з напливом відвідувачів? Крім того, у розпорядженні санепідслужби є три ПЦР-лабораторії, а в районних лікарнях таких лабораторій немає", - відзначив Галацан.

За даними директора Департаменту охорони здоров'я, зараз вартість однієї дози вакцини складає 155 грн і більше. "Жителі області повинні розуміти, що вакцинація є ефективним засобом від грипу і діє тим ефективніше, чим більше людей прищеплені. Треба доводити людям, що необхідно прищеплюватися для створення колективного імунітету. Купивши в аптеці вакцину, можна піти в лікарню і там зроблять щеплення", - відзначив Галацан.

comments powered by HyperComments