В Спілці письменників пройшов вечір пам‘яті Володимира Пасічника

Юлія Гуш  |  Субота, 1 листопада 2014, 22:17
1 листопада в приміщенні харківської Спілки письменників пройшов вечір пам‘яті одного із засновників Народного Руху України поета Володимира Пасічника.
В Спілці письменників пройшов вечір пам‘яті Володимира Пасічника

Вшанувати пам‘ять Володимира Пасічника прийшли його друзі, товариші та однодумці. Зокрема, на вечорі був присутнім його син Степан Пасічник. «Мені дуже важко говорити і про організацію цього вечора, і про те, ким був Пасічник для всіх цих людей, – розповів він, – оскільки він був моїм батьком. 3 числа (3 листопада 2013 року - Ю.Г.) помер Володимир Пасічник. І я, як син, і ми, як родина згадуємо його в сімейному колі. І в колі друзів, і в колі тих людей, з якими він прожив своє життя».

На вечорі згадували, якою людиною був Володимир Пасічник. За словами Віктора Бойка, ніхто не зможе розповісти про людину краще, ніж вона сама. Тому присутні мали змогу послухати записи з віршами та промовами самого Пасічника та споглядати світлини та уривки з його листів. Не обійшло і без спогадів його друзів і товаришів, які розповіли про найбільш яскраві моменти, пов‘язані з одним з засновників Руху. Наприклад, Володимир Калашник оповів, як Володимир Пасічник захищав у нього диплом вже багато років після свого виключення з університету.

Володимир Пасічник народився 24 серпня 1935 року в селі Попівцях Підкам’янського району Львівської області. Його батько та семеро братів були членами ОУН, а згодом воювали в УПА. Його сестра була розвідницею і загинула у Воркуті. Усю його родину у 1946 році у було вивезено до Сибіру. У 1954-му році Володимир Пасічник вступив на історичний факультет Львівського університету, згодом навчався на заочному відділенні Харківського університету ім. Горького (нині – ім. Каразіна). Совєтська влада і тут не залишила його в спокої: за звинуваченням в антирадянській пропаганді його було виключено з університету. Диплом він одержав аж 30 років потому, вже в незалежній Україні.


 

comments powered by HyperComments