Харків відзначив річницю з дня народження Тараса Шевченка (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 9 березня 2015, 18:13
9 березня мешканці Харкова зібралися біля пам’ятника Шевченку, щоб відзначити 201-ий ювілей Кобзаря.
Харків відзначив річницю з дня народження Тараса Шевченка (фото)

Розпочалося свято з виконання державного гімну України. Згодом громадські активісти, учасники Євромайдану та просто небайдужі харків’яни почали зачитувати шевченкові вірші, які в контексті теперішніх подій звучали доволі актуально. Деякі з них прочитали власні поезії, присвячені Шевченку.

Присутні пустили повітряні кульки з паперовими голубами, на яких були написані слова з побажаннями миру. Також того дня зі сцени лунали українські пісні. Їх виконали ветерани Афганської війни з музичного гурту «Перевал».

Леонід Онищенко: «Тарас таки був і є справжнім пороком. І ми зараз бачимо, що в останні роки «храми та палати» «мурував»  хтось, «в бою кував» нас, а потім – «у вогні збудив». Нашу рідну Україну, у вогні війни, беззбройну. Так само, як передрікав колись Тарас. Так що не тільки 9 березня, а кожного дня потрібно про це пам’ятати і берегти нашу Україну».

Вікторія Склярова: «Цей день важливо відзначати, тому що Шевченко дуже багато чого зробив саме для кристалізації української нації. Для того, щоб люди відчули, що вони українці. Він багато чого робив для того, щоб інтелігенція дізналася більше про побут та життя простих людей в тодішній Україні. І ми просто маємо себе відчути громадянами своєї країни. І для того, щоб ми могли згуртуватися, потрібні такі зустрічі. Знаєте, колись сказали мудрі: «Умійте захищати свої святині». І це якраз наша святиня, яку потрібно захищати. Наша ідентичність. Наш Тарас».  

Захід пройшов мирно та спокійно. Провокацій не було. 

comments powered by HyperComments