Тімоті Снайдер презентував в Україні російськомовне видання книги “Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним”

Марія Боженко  |  Субота, 27 червня 2015, 08:47
Тімоті Снайдер - професор історії Єльського університету США, дійсний член "Академії гуманітарних наук", великий прихильник України.Презентація проводилась 25 червня у Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка.Книга Снайдера вже перекладена більш ніж 12-ма мовами світу та отримала, як успіх так і критику.Модерував захід історик Володимир Маслійчук.
Тімоті Снайдер презентував в Україні російськомовне видання книги “Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним”

На початку заходу після бурхливих овацій працівники бібліотеки подарували Т. Снайдеру книжку, присвячену історії бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Тімоті Снайдер почав презентацію такими словами: "Дуже дякую за гарні слова і теплий прийом. Тож буду говорити не рідною англійською, але державною мовою України...".

Ось деякі думки американського історика:

"Чому так важко описати події які є в книжці? Це територія між Берліном та Москвою. Зараз Польща, Білорусія, Україна, Західна Росія – це все криваві землі: 1)землі, які побачили 14 млн смертей; 2) голокост – саме тут відбулися ці події; 3)криваві землі – територія, де перетнулися Совєтський Союз і Німеччина."

"Не можна писати історію Східної Європи, адже кожна нація має свою власну історію зі своїми трагічними сторінками".

"Моя книжка починається з Голодомору, масових вбивств, репресій, далі йде пакт Молотова – Ріббентропа. Литовці, естонці, поляки  не дадуть забути нам цей про пакт, адже він знищив їхні держави. Друга світова війна почалася з руйнування багатьох країн".

"Для мене суть книжки - відповісти на запитання "Як і  чому було знищено стільки людей?".

"Обов’язок  історії не забувати, що всі великі цифри складаються з одиниць, а кожна одиниця  - це окрема людина". "Сенс моєї книжки – нагадувати про тягар нашої втрати!"

Після промови, Тімоті Снайдер відповів на безліч питань, які лунали від слухачів більш старшого покоління і кваліфікованих істориків.Зокрема,було питання про те,чи планує Тімоті Снайдер опікуватися питанням війни між Україною і Російською Федерацією.

 Відповідь: " Я завжди пишу про це, говорю на виступах. Напишу коротку книжку про це через рік".

Електронний варіант книги Т. Снайдера російською мовою доступний для завантаження на всі електронні носії та гаджети завдяки сайту http://timothysnyderbloodlands.com.

comments powered by HyperComments