Що зараз загрожує демократії?: експерти висловили власну точку зору (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 3 листопада 2015, 11:30
2 листопада в незалежному культурному центрі «Indie» пройшла панельна дискусія з теми: «Загрози демократії та правам людини. Регіональні аспекти».
«Загрози демократії та правам людини. Регіональні аспекти».

Захід проходив у межах міжнародного проекту «Київський діалог». В ролі спікерів виступили Євген Захаров, правозахисник, голова Харківської правозахисної групи, Станіслав Погребняк, професор Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого та Надія Савинська, голова Демократичного Альянсу в Харкові. Під час дискусії вони обговорили всі ті загрози демократії та правам людини, які зараз наявні в українському суспільстві.

«Ми розуміємо що зраз живемо в революційному суспільстві, – розповіла Надія Савинська, – ми бачимо, що в країні є вибіркова демократія, вибіркове правосуддя,, не відбуваються основні реформи в державі, які це повинно бути. Ну і звісно, ми говоримо про результати виборів, про те, що вони несуть певні загрози для демократичного суспільства».

Наприклад, Євген Захаров в якості головних загроз демократії назвав ставку на радикалізм, совєтський варіант системи управління та тенденцію чиновників та політиків перекладати відповідальність на іншого. Проте головною загрозою він все ж таки означив агресію з боку Російської Федерації, чиї керманичі не дадуть жити українцям так, як хочеться.

Станіслав Погребняк в свою чергу назвав відсутність чи блокування необхідних реформ, недовіру населення до влади, а також соціально-економічні проблеми та бідність населення. За його словами, люди, чиї основні матеріальні потреби залишаються незадоволеними і які вимушені жити на мінімальну зарплатню, не стануть так перейматися демократією та правами людини. Проте за словами Надії Савинської, бідність населення в цьому випадку є не причиною, а наслідком. Серед загроз демократії вона означила консервацію політичної еліти, яка її просто губить.

comments powered by HyperComments