Як військові, так і експерти підтверджують ефективність творчої реабілітації

Юлія Гуш  |  Вівторок, 24 листопада 2015, 17:20
24 листопада був презентований проект БО МБФ «Творча Криївка», який базується на методі творчої реабілітації військових.
Як військові, так і експерти підтверджують ефективність творчої реабілітації

Метод творчої реабілітації був розроблений Віталіною Масловою. Він базується на комплексному підході до особистості, в межах якої передбачене перебування на природі, фізична активність, знаття арт-терапією, проведення різноманітних культурних заходів тощо. «Творча Криївка» стартувала в березні 2014 року, коли експерти почали працювати з наслідками бойової травми в учасників Майдану. А з жовтня того року розпочалися заходи з психологічної реабілітації вже для військових. В межах «Творчої Криївки» відбулося 19 заїздів. Допомогу отримали вже 160 військових з різних підрозділів.

«Метод творчої реабілітації який є авторським, – розповіла Віталіна Маслова, голова правління БО «Міжнародний благодійний фонд «Творча Криївка»», – він базується на тих принципах, які ми тоді і винайшли для себе. Я вважаю, що психологічна реабілітація не є чимось таким, що проводить лікар в білому халаті. Коли людина є пацієнтом. Це неефективно. Принаймні в умовах нашої країни і для наших людей. І враховуючи події, які відбуваються. Ми тоді вже зрозуміли, що перебування на природі, що певним чином організоване, але невимушене спілкування і заняття творчістю в широкому розумінні цього слова – це те, на що ми можемо спиратися без звернення до форми «пацієнт – лікар».

Не тільки експерти, а й самі військові підтверджують ефективність цієї методики. Адже в Україні склалася така ситуація, коли військовослужбовці не поспішають скористатися державними програмами з психологічної реабілітації. В той же час «Творча Криївка» викликає в них куди більше довіри. «Перший раз я зіткнувся з військовослужбовцями, моїми підопічними, які повернулися, – згадував Федір Шевченко, майор 92 ОМБР, – і нічого крім добрих та позитивних емоцій, позитивних відгуків я від них не бачив. По специфіці свої роботи я працюю з особистим складом. І я бачу різницю між станом, в якому вони поїхали і в якому повернулися. Ця людина повернулася на позитиві, відпочившою, бадьорою і з такою гамою позитивних слів. Повернулася зовсім іншою. І це не пусті слова».

comments powered by HyperComments