«Зміни систему, а не клімат»: як Харків приєднався до всесвітньої екологічної акції (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 29 листопада 2015, 21:02
29 листопада харків’яни приєдналися до всесвітнього Кліматичного маршу, який в той день пройшов в багатьох країнах світу.
«Зміни систему, а не клімат»: як Харків приєднався до всесвітньої екологічної акції (фото)

Кліматичний марш пройшов у 2000 містах по всьому світу. Приурочений він до Кліматичної конференції ООН, яка відбудеться завтра в Парижі. В ній візьмуть участь представники урядів 198 країн, в тому числі і України. На цій конференції має бути підписана міжнародна угода по клімату, яка в результаті замінить Кіотський протокол. А поки що представники екологічних організацій, громадські активісти та просто небайдужі до проблем зміни клімату люди проводять такі масові акції для того, щоб привернути увагу громадськості до актуальних екологічних проблем.

В Харкові на марш завітало близько 50 чоловік, серед яких були представники різних громадських організацій. Вони тримали в руках плакати як з екологічними, так і зоозахисними лозунгами: «Збережи дерево – збережи клімат», «Тваринництво вбиває не тільки тварин», «Наш клімат – не їх бізнес», «Зміни систему, а не клімат», «Вмикай свою силу заради планети» тощо.

«Це вже другий марш, – розповіла співорганізаторка заходу Ольга Соколинська, – перший відбувся у вересні минулого року. Він також був приурочений до всесвітнього саміту ООН з питань змін клімату і того, як їх уникнути. Минулого року проводилися багатотисячні марші у всіх великих містах світу. Проте в Києві в ньому взяла участь лишень невелика кількість людей. Він не був ретельно спланований і добре організований. До цього моменту я навіть і не знала, що у нас є екологічні чи кліматичні організації. Виявляється, що їх достатньо багато. І добре, що вони всі сьогодні об’єдналися і вирішили взяти участь в цьому марші, незважаючи на таку погоду».  

Стартував марш біля приміщення ХАТОБУ. Активісти колоною рушили в сторону площі Свободи, скандуючи гасла на зразок «Наша природа – не їх бізнес», «Природа наш дім – він повинен бути збережений», «Зміни систему, а не клімат» тощо. Завершилася хода поблизу ст.м. «Держпром», де відбувся тематичний флешмоб. Активісти за допомогою невеличких плакатів представили сучасні загрози екології (вихлопні гази, техногенні катастрофи тощо), а на інших – шляхи їх подолання.

«Насправді все просто, – зазначила Ольга Юрганова, – слоган цієї акції – «зміни систему, а не клімат». Символи загроз, такі як атомна енергетика, заводи, що забруднюють довкілля, старі лампочки накалювання ми хочемо символічно замінити на все, що пов’язано із зеленою енергетикою, зеленим майбутнім, зеленою планетою. Це велосипеди, це електромобілі, це енергозберігаючі лампочки. Ми показуємо, що змінюємо погане на хороше».

Загалом, в Кліматичному марші, не зважаючи на актуальність цієї проблеми, взяло участь не так багато людей. Можливо, на це частково вплинула дощова погода, яка в Харкові трималася майже весь день. В Києві, наприклад, на цей захід прийшло близько півтисячі чоловік.     

Фоторепортаж (частина 1, частина 2)

comments powered by HyperComments