Психотерапевт проекту «Родинне коло» розповіла, що держава байдужа до родин загиблих

Юлія Гуш  |  Четвер, 28 січня 2016, 15:28
Під час прес-конференції, присвяченій проекту «Родинне коло», була порушена проблема байдужості держави до сімей загиблих.
Психотерапевт проекту «Родинне коло» розповіла, що держава байдужа до родин загиблих

«Коли ми працюємо з сім’ями загиблих, нам просто стає страшно від байдужості влади до цих людей, – підкреслила невролог-психотерапевт Єлизавета Герасименко, – більш як декілька днів тому по всіх каналах показували, що Тимур Юлдашев був нагороджений орденом від Порошенка. Я не знаю, який цинізм дозволив команді президента нагородити героя посмертно і не запросити чи навіть не зателефонувати його сім’ї. Коли я подзвонила дружині Тимура Юлдашева, матері п’ятьох дітей, вона, плачучи, сказала, що про це дізналася тільки через два дні з інтернету».

За словами експертки, цій жінці так ніхто не сказав, що її чоловік отримав нагороду посмертно. Вдові тільки згодом заявили, що вона отримає орден та гроші через військкомат. Єлизавета Герасименко зазначила, що не розуміє такої байдужості з боку держави. Тому вона хоче привернути до цього увагу суспільства.

Також родини загиблих страждають не тільки від байдужості політиків. «На жаль, буває так, що сім’ї залишаються наодинці, – підкреслила вона, – на жаль, буває, що односельці вдаються до образ та висміювання людей, які втратили рідних  з власних політичних сепаратистських поглядів. І люди залишаються серед ворогів. Уявіть людину, яка втратила свого сина, який захищав Харківську область від війни. А односельці їй кажуть «От, йде мати героя». І хихотять з цього приводу».

Через байдужість держави її обов’язки починають на себе брати волонтери, але і це не подобається можновладцям. «Чомусь коли Андрій Булочка вручає нагороди, коли волонтери збирають срібло, щоб відлити ордена для героїв – вони вміють зібрати людей, зібрати родичів, однополчан, зробити це на високому рівні, – розповіла Герасименко, – і чомусь цей Андрій Булочка переслідується державою. Йому всяко натякають, щоб він цього не робив. Щоб припинилися нагородження від народу, що нагороди мають бути тільки від держави. Але де ця держава?».

За її словами, коли пройшли вибори, жодна партія не відгукнулась на те, щоб допомогти «Родинному колу». Хоча до виборів, за словами Єлизавети Герасименко, було багато красивих обіцянок від політиків. «Тому я хочу звернутися до вас, шановні депутати: де ваша совість, коли ви відмовилися підтримати такий проект пам’яті загиблих? Де совість у президента та його команди, коли вони, вручаючи нагороду, не покликали родини загиблих?».

«Родинне коло» знову об’єднає сім’ї загиблих військових

Кризові психологи розповіли, що діти так само переживають втрату, як дорослі

comments powered by HyperComments