У Дворічанському районі продовжують діяти браконьєри

Юлія Гуш  |  Середа, 17 лютого 2016, 16:26
У Дворічанському районі, не зважаючи на заборону полювання, продовжують фіксуватися випадки масового браконьєрства.
У Дворічанському районі продовжують діяти браконьєри

Про це було сказано під час прес-конференції, присвяченій проблемі масового браконьєрства в Дворічанському районі. Там полювання було заборонене на два роки, що в свою чергу не стало перешкодою для браконьєрів. Про це яскраво свідчать залишки кабанів та косуль на території господарства. За словами Олега Вяткіна, члена екологічної групи «Печеніги», останній такий випадок стався 7 лютого, коли були знайдені залишки 23 кабанів, трьох лисиць і косулі.

Активісти одразу ж звернулися до поліції і переконали правоохоронців взятися за цю справу. «Що хотілося сказати про дії поліції, – заначив Олег Вяткін, – вони постійно намагалися не виконати свою роботу або не зробити це добре. Спочатку вони намагалися відрізати пару вух та поїхати. Але ми їх переконали, що це речовий доказ, повинна бути проведена експертиза. Потім вони намагалися звантажити їх всіх в один фургон та опечатати».

На даний момент впроваджено кримінальну справу за статтею 248 ч. 1 КК України «Незаконне полювання». «Але є один нюанс, – розповів Вяткін, – це вже не перша зафіксована справа, пов'язана з браконьєрством в Дворічанському районі. При чому фіксувалися браконьєри безпосередньо на місці, їх ловили зі здобиччю, їх ловили зі зброєю, але дворічанська міліція всі ці справи заминала». Він висловив сподівання, що прокуратура зацікавиться діями дворічанської міліції. Адже активісти не впевнені, що цю справу нинішня поліція буде розслідувати адекватно.

Андрій Тупіков, заступник директора парку «Дворічанський», розповів про ту екологічну нішу, яку займає дикий кабан, а також зупинився на негативних наслідках, які виникають під час втручання людини в популяцію цих тварин. «Як і всі живі організми, кабан займає свою екологічну нішу, – зазначив він, – і в природі він має насправді велику вагу. В першу чергу вона пов’язана з його способом життя. Кабан у пошуках їжі проорює землю і тим самим спряє закріпленню насіння і природному відновленню лісів. Крім того, кабан всеїдна тварина. Він фактично є санітаром лісу». За словами Тупікова, різке зниження популяції кабанів, зокрема, може призвести до того, що на їх території будуть приходити інші тварини. А це може призвести до поширення хвороб (як то африканська чума свиней, наприклад) серед представників цього виду.

comments powered by HyperComments