На Нюрнберзькому ярмарку в якості українського сувеніру були представлені… матрьошки

Юлія Гуш  |  Четвер, 18 лютого 2016, 20:40
На Різдвяному ярмарку в Нюрнберзі від Харкова були презентовані матрьошки, які позиціонувались як українські сувеніри.
На Нюрнберзькому ярмарку в якості українського сувеніру були представлені… матрьошки

Різдвяний ярмарок в Нюрнберзі проходить кожного року і в Харкова, як міста-побратима, є ексклюзивне право брати в ньому участь. Передбачається, що на ярмарку харківські майстри матимуть можливість якнайкраще презентувати українську культуру. Проте цього року в якості українського сувеніру мешканцям Нюрнбергу були запропоновані російські матрьошки. На це спершу звернули увагу представники української діаспори, які були обурені подібним станом речей. Згодом ця проблема була висвітлена в ЗМІ – як українських, так і німецьких.

«На початку січня до нас звернулися українці, які живуть Нюрнберзі, – розповів Андрій Чумак, президент «Асоціації приватних роботодавців», – діаспора надала багато документів та листів. На той момент вони вже зробили певну роботу. Ми активно вивчили цю проблему. Підключили підприємців, підключили майстрів, які виготовляють українські сувеніри. Ми підключили експертів, які є «голосом» з точки зору харківською культури».

За словами Чумака, це чисто комерційний захід. Проте таким чином Харків на цьому ярмарку презентує українську культуру, до якої матрьошки не мають жодного стосунку. «Останні два роки, коли у нас в наявності є конфлікт з Росією, в місті Нюрнберзі від Харкова дійсно представлені матрьошки. Матрьошки, які не є автентичним українським сувеніром. В цій ситуації до них, м’яко кажучи, склалося критичне ставлення як серед українців, так і серед української діаспори Німеччини. На жаль, німці, які приходять на ярмарок, вважають, що матрьошка, яка продається на прилавку від Харкова, це цілком нормально».

Спікери під час прес-конференції також наголосили на тому, що Харкову є що презентувати з української автентичної культури. «Харків славиться своїми майстрами, – розповіла Оксана Васильєва, —він славиться виробниками. В нас у Харкові є чудовий виробник, який постачає вишиванки. На них машинна вишівка бездоганна. У нас багато майстрів з хенд-мейду: це і кераміко-гончарні, і кераміко-сувенірні вироби. Є майстри по валянню, майстри по виробам зі шкіри, майстри, які виробляють скло і з нього самі виготовляють біжутерію. Майстрів у нас велика кількість. Ми можемо достойно показати в Нюрнберзі харківських виробників». 

comments powered by HyperComments