Байкери подають у суд на Кернеса

Тетяна Зарубіна  |  Середа, 15 червня 2016, 22:25
Правозахисник і власник мотоцикла Роман Лихачов звернувся до суду, вважаючи, що рішенням міськради порушено його конституційні права на свободу пересування
Байкери подають у суд на Кернеса

Рішення про обмеження руху мотоциклістів в Харкові було прийнято на позачерговій травневій сесії міськради. Ініціатором обговорення цього питання став мер Геннадій Кернес, який розповідав наскільки небезпечно пересування двоколісного транспорту в Харкові. Байкери здійснюють такий шум, що мешканцям вікна відкрити неможливо. Тому було прийнято рішення скласти список центральних вулиць, на яких повинні заборонити рух мотоциклів. Самих байкерів таке рішення, звісно, обурило. Власники мотоциклів заявили, що в більшості своїй не порушують правила дорожнього руху і не знімають глушників. Порушників має права штрафувати поліція, а до всіх застосовувати репресивні заходи - це вже порушення закону. 

Роман Лихачев пояснив свою позицію так: "Якщо хтось швидкісний режим порушує і шумить, у нас достатньо правил дорожнього руху - нехай поліція цим займається. Якщо так по кожному питанню хтось порушує, тому йому забороняти, то з таким успіхом можна і пішоходам ходити по вулицях, тому що вони теж порушують"- сказав Роман.
Суд прийняв до розгляду позов Лихачова ще два тижні тому. Сьогодні мало відбутися перше засідання. Але як з'ясувалося, чиновники не виконали постанову суду - не опублікували оголошення про початок процесу в комунальних ЗМІ, як наказує адмінкодексу, щоб і інші члени громади змогли підтримати позов заявника.

Нагадаємо, 17 травня 2016 року Харківська міськрада ухвалила рішення «Про часткове обмеження руху мотоциклів в місті Харкові».Згідно з документом, було частково обмежено рух мотоциклів по деяких вулицях міста. Зокрема, для байкерів закриті основні магістралі міста - проспекти Науки, Льва Ландау і Гагаріна, вулиці Пушкінська, Сумська, Клочківська, Героїв Праці та площа Свободи.На думку Романа Лихачова, дане рішення є протиправним - воно безпосередньо порушує Конституційні права людини, а тому підлягає скасуванню.

«Правила дорожнього руху відповідно до Закону України« Про дорожній рух »встановлюють єдиний порядок такого руху на всій території України. Але, незважаючи на цей закон, Харківська міськрада в межах міста намагається встановити свої власні ПДР. І з цим самоуправством необхідно боротися », - вважає правозахисник.

comments powered by HyperComments