«Вербують, обіцяючи роботу». У Харкові будуть рятувати від сексуальної та трудової експлуатації

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 29 липня 2016, 12:05
На вокзалах та у пункті пропуску «Гоптівка» активісти збираються застерігати від торгівлі людьми.
«Вербують, обіцяючи роботу». У Харкові будуть рятувати від сексуальної та трудової експлуатації

Міжнародні організації  завтра мають мету провести акцію «Спільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні». Нагадаємо, що 30 липня відзначають всесвітній день боротьби із торгівлю людьми. У цей день представники громадських організацій планують розповсюджувати на залізничному та автовокзалі друковану продукцію, та проводити просвітницькі акції про безпечну міграцію.

За словами Тетяни Бабенко, першого заступника директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА), ця тема є доволі актуальною. В законі України визначено,що торгівля людьми – це вербування, переміщення, передача людини,вчинені з метою експлуатації. «Починаючи з 2012 року Міністерством соціальної політики було напрацьовано низку законів. В Україні напрацьовані 3 стандарти, крім того, існує ряд законодавчих актів. які визначають саму процедуру. У нас  є повний набір нормативно – правових актів, на підставі яких працюють як державні органи, так і громадські організації. До боротьби з торгівлею людьми долучені органи освіти, державні інспекція з праці. У кожній районній адміністрації є наказом керівника визначена відповідальна особа»,- розповіла Тетяна.

 

Людмила Гончарова, начальник відділу у справах сім'ї Департаменту соціального захисту населення ХОДА, відповідальна за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми  розповіла,як визначити статус постраждалої людини. Але тут, за її словами, виникають проблеми.

«Наше з вами завдання - спробувати змінити ставлення суспільства до потерпілого. Це дасть можливість надати йому допомогу і підтримку. Ніхто не застрахований - ні наявність освіти, ні соціальний статутс не дають гарантії. Потерпілий не винен в тому, що з ним сталося. Жителі міст можуть звертатися в найближчу районну адміністрацію, або до нас. Мій телефон 705 -26-42. Спілкування проходить в конфіденційній обстановці. При зверненні потерпілий заповнює бланк, і надає будь-які документи. Це можуть бути закордонний паспорт, довідка про перетин кордону, проїзні документи. Людина, яка звернулася за встановленням статусу, вже на початковому етапі отримує безкоштовну допомогу. Людина, якій вже встановлений статут, має право на одноразову допомогу у вигляді одного прожиткового мінімуму, допомога в працевлаштуванні », - окреслила Людмила.

Заступник начальника Управління по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ГУМВС України в Харківській області Олег Гринь  навів цифри, скільки фактів торгівлі людьми наразі зафіксовано: «На сьогоднішній  день зареєстровано 9 фактів по статті торгівлі людьми. 4 особам пред’явлена підозра, 4 справи того року НАПРАВЛЕНОна направлено до суду. Є 12 потерпілих – це жінки від 18 до 35 років, з Харківської, Луганської, Донецької областей. В цьому році статус особи,яка потепліла від торгівлі людьми отримала одна особа»,- зазначив Олег.

Найчастіше українців "кидають" у Росії. 

Як правило,  при трудовій експлуатації людина шукає роботу через оголошення, потім зв’язується з тим, хто вербує. Після створення позитивної картинки від нього людині пропонують купити квитки, далі йде передача «раба» працедавцю. Групу людей привозять на місце роботи, робота частіше за все пов’язана з будівництвом чи виготовленням бетонних конструкцій. Паспорти відбирають, та людина починає тяжко працювати. Але через місяць ніхто нічого не платить. Використавши їх працю, людей відпускають, іноді дають гроші на квиток.

Ольга Білецька, представник Всеукраїнської коаліції з протидії торгівлі людьми, наголосила, що постраждалі часто не ідентифікують себе, як жертву торгівлі людьми, особливо що стосується трудової експлуатації. Тому завтра волонтери будуть брати участь у акції, яка присвячена боротьбі з торгівлею людьми. «Необхідно підвищувати обізнаність жертв торгівлі людьми. Акцію будемо проводити на пункті пропуску «Гоптівка», аеропорту Основа, автовокзалі та залізничному вокзалі. Ця акція буде проходити одночасно у 16 областях України»,- розповіла Ольга. Волонтери будуть вдягнені у футболки, на яких буде зазначено кризовий телефон, та будуть роздавати листівки, проводити інформаційну роботу.

Захід буде проходити при підтримці Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми за підтримки Міністерства соціальної політики, Міжнародної організації з міграції та Агенства США з міжнародного розвитку і департаменту соціального захисту населення ХОДА.

comments powered by HyperComments