У Харкові розповіли, як працювати на freelance

Тетяна Зарубіна  |  Неділя, 4 вересня 2016, 12:30
У Харкові відбулась Freelance & Remote Work Conference. Під час семінару Пилипа Духлія і Катерини Божкової усі бажаючі дізналися, як працювати на Upwork, і яку платіжну систему обрати для виводу коштів в Україну.
У Харкові розповіли, як працювати на freelance

У Харкові відбулася дійсно значна подія – два відомі фріланс-євангелісти, у подобі Пилипа Духлія і Катерини Божкової, провели семінар у для бажаючих заробляти гроші  у вільному ритмі. Виступ Катерини Божкової у просторі fabrika.space був повністю присвячений  успішній роботі на платформі Upwork.  Дівчина розповіла, як створити свій профіль, побудувати власний онлайн-бренд, як шукати замовлення та будувати комунікацію з клієнтами. За даними Катерини, зараз в Україні на найбільшій фріланс платформі світу Upwork зареєстровані близько 115 тисяч фахівців з різних галузей – переважно з  IT та дизайну: «Ми на 4-му місці у світі з аутсорсу –  більше, ніж  українці, працюють лише фрілансери з  Індії, США, та Філліпін».

 

За словами Катерини Божкової, робота на freelance – це перший крок до створення свого бізнесу або стартапу.  Найуспішніші фрілансери створюють свої агентства та починають працювати з великими проектами за-за кордону. Тож важливими для роботи на фрілансі є не тільки особисті навички фахівця, але і знання англійської мови. Українці успішно співпрацюють з США, Великобританією, країнами Європи. Обсяг зароблених і виведених  в Україну коштів у минулому році, за статистикою біржі Upwork, склав близько 65 мільйонів доларів.

Пилип Духлій, відомий фрілансер і блоггер з Києва, розповів, як продавати плоди своєї творчості на контент-біржах за кордоном, працювати з різними торгівельними майданчиками. Частина його виступу була присвячена дуже цікавій темі – як швидко і без сплати великих відсотків вивести гроші в Україну. Пилип представив декілька  платіжних систем, які, на його думку, є найзручнішими та популярними - Payoneer, Skrill.  Для тих, хто хоче виводити сумми більші аніж 200-300 долларів на місяць, є варіант створити ФОП та платити податки і переводити гроші з допомогою рахунку – інвойсу.

Як пояснив Пилип, в Україні це не має сенсу, якщо заробіток на аутсорсі не відрізняється великими розмірами. «Зараз ми боремося за зміну законодавства, щоб взагалі зняти усі ці питання з роботою на фрілансі. Хочемо прийняти новий законопроект під номером 4496. Тож якщо десь у мережі побачите цей номер – лайкайте і розповсюджуйте»,- пояснив Пилип. За його словами,  поки що приймати нові прогресивні закони активно заважають чиновники, «бютівці та ляшківці». До того ж існуть і інші труднощі – наприклад, світова система  PayPal досі не працює в Україні, не дивлячись на боротьбу фріланс-євангелістів та активних громадян.

Семінар закінчився на мажорній ноті – усі присутні ствердилися у думці, що фріланс – це актуальний світовий тренд. Конкуренція буде змушувати компанії шукати фахівців у будь-якій частині світу. І українці залишаються в авангарді цього руху - наших фахівців не спиняють навіть труднощі з платіжними системами і боротьба з недолугими чиновниками.

comments powered by HyperComments