Активісти впевнені, що у справі «наливайок» існує кругова порука

Четвер, 29 вересня 2016, 14:36
Варто тільки закрити точку, що нелегально торгує алкоголем, так наступного ранку вона знов працює, – повідомляють активісти.
Активісти впевнені, що у справі «наливайок» існує кругова порука

Як відомо, нещодавно Харківської областю прокотилася хвиля масових отруєнь сурогатним алкоголем, який нерідко продається в так званих «наливайках». Про боротьбу з такими закладами розповіли громадські активісти.

«В Харкові масово відкриваються заклади, які торгують спиртним без акцизів, - розповів Юрій Дьомін, керівник відділу із зв’язків з громадскістю ГФ «Східна варта», – це викликає певний дискомфорт в оточуючих. Всі наркомани та п’яниці там збираються і тут же порушують правопорядок. Також, згідно нашим даним, у Харкові близько 500 «наливайок». І кожна з них отримає певну суму грошей».

За словами активістів, саме через такі «наливайки» держава не отримує близько 22 мільйонів 500 тисяч гривень податків, які могли би піти на школи, армію, до пенсійного фонду тощо. Вони підкреслили, що в умовах війни це є економічним злочином. Проте держава чомусь не хоче помічати, що її просто грабують. «Стосовно «наливайок» ми зіткнулися з круговою порукою, яка, на нашу думку, покривається органами внутрішніх справ, – зазначив Максим Копилов, керівник Союзу ветеранів добровольчих батальйонів. – Кругова порука виглядає дуже просто. Ми діємо згідно із законодавством, з повним правом на це. На відміну від громадських організацій, які не завжди можуть впоратися з цим явищем. Приїжджає патруль поліції, який ми викликаємо. Після чого приїжджає слідча група. Вона має списати фальсифікований товар, вивезти його на експертизу, опечатати приміщення».

Активісти неодноразово проводили рейди в таких точках. Проте там нерідко можна побачити наступну картину: «наливайку» обшукують, опечатують, а наступного дня вона знов працює. Місцеві мешканці вже скаржаться на подібні заклади. Деякі навіть висувають ідею просто спалити їх всіх. Одна з місцевих «наливайок» взагалі знаходиться на відстані 59 метрів від школи. А поруч ще й розміщується кодеїнова аптека. Проте коли активісти звернулися до відповідних органів, всі наступні інстанції починали переносити відповідальність одну на одну. Правда, одного разу перевірка дала таки бажаний результат. Активісти поговорили з власником такого закладу, і його згодом закрили.

Активісти зазначають, що виявити подібну точку доволі просто. Там немає ні відповідних документів, ні куточка покупця, ні санітарної книжки, ні санвузла, ні касового апарату. Стоїть повна антисанітарія. За словами активістів, потрібно, щоб померло 35 чоловік, щоб поліція нарешті почала діяти. І чому вони таким продавцям дозволяють працювати далі – це велике питання. Активісти зазначили, що будуть боротися з «наливайками» всіма законними методами, як і раніше. Також вони запрошуються громадськість приєднатися до цієї справи.

Нагадаємо, за інформацією Держспоживслужби України, в період з 21 по 29 вересня в Харківській області зареєстрували 58 випадків отруєння сурогатним алкоголем, з усіх постраждалих 25 осіб померли.

comments powered by HyperComments