Український дослідник висунув інноваційні рішення задля вирішення нагальних екологічних проблем

Юлія Гуш  |  Четвер, 10 листопада 2016, 16:13
Всі ці інноваційні стратегії екологічного очищення країни та відновлення території Донбасу Іван Бондаренко описав у своїй книзі «Технологія без відходів: інноваційний погляд».
Український дослідник висунув інноваційні рішення задля вирішення нагальних екологічних проблем

Вчений-винахідник, еколог та громадський діяч Іван Бондаренко разом зі своїми колегами розробив систему транспортування відходів, що працює без палива чи електрики, технологію мобільної переробки фосфорних відходів, а також формував концепцію очищення країни.

«Мета – донести до громадськості, відкрити рішення однієї з найбільш важливих проблем України, як наростання кризи системи управління промисловими та побутовими відходами, – розповіла Вікторія Нікольська, представниця ГО «Регіональний центр науково-технічного розвитку», – на жаль, ми всі вже звикли до цих проблем і ставимося до них як до другорядних. Ми їх не вирішимо, а сприймаємо як щось звичне. Але це – найлегший вибір. Як відомо, проблема скупчення відходів не губить своєї актуальності для України. І згідно різним оцінками спеціалістів, на сьогодні загальна площа накопичення відходів становить від 2 до 7% території держави».

Вона також зазначила, що там міститься близько 36 мільярдів тон небезпечних некондиційних матеріалів. В складі крупних побутових відходів наявні близько ста найменувань токсичних з’єднань, такі як барвники, пестициди, ртуть тощо. Малоефективна система транспортування відходів у свою чергу призводить до забруднення оточуючого середовища, а також негативно впливає на здоров’я населення. Крім того, в Україні на даний момент не існує дієвих технологій, які здатні цю проблему вирішити.

«Країна, можна сказати, задихається у відходах, – додала Вікторія Нікольська – але українські вчені довели, що надія є».

Наприклад, у своїй книзі Бондаренко описав винайдення нового шприца, який може використовуватися як для надання медичної допомоги, так і під час бойових дій. Особливість такого винаходу полягає у тому, що його конструкція робить неможливим повторне використання. Що, в свою чергу, дозволить зменшити ризик інфікування гепатитом чи навіть ВІЛ. Він виготовлений з матеріалів, які можуть достатньо швидко розкладатися та не спричиняти такої шкоди навколишньому середовищу, як пластик.

Крім того, в книзі описана інноваційна система доставки відходів за допомогою танкерів, які їх автоматично розвантажують, а згодом повертаються на місце. Її можна використовувати як для небезпечних відходів, так і просто побутових. Контакт з людиною мінімальний, а сам процес є екологічно безпечним.

Також в книзі була описана стратегія екологічного відновлення території Донбасу, яка постраждала від війни. Адже, як було зазначено, про цей аспект часто забувають. Крім того, вона буде корисною і для інших регіонів країни.

«У цій книзі не так вже багато сторінок, – розповіла Марія Качоманова, асистента кафедри загальної хімії ХНУ будівництва та архітектури, – але вона наскільки змістовна, вона настільки точно описує всі технології у всіх подробицях, з конструкційними рішеннями. Ті патенти і ти винаходи, вони діють поштовх для розвитку».

Вона додала, що для її університету така література має займати визначне місце, особливо в освітньому процесі. За її словами, книга Івана Бондаренка може надихнули студентів до нових прагнень та досліджень. Качоманова додала, що це сама та книга, яка варта свого розповсюдження.

comments powered by HyperComments