Хто такий народний депутат и чому важливо знати про його обов’язки

Неділя, 13 листопада 2016, 10:13
У Харкові за підтримки Громадянської мережі ОПОРА відбулася відкрита лекція, присвячена повноваженням народних депутатів.
Хто такий народний депутат и чому важливо знати про його обов’язки

«Головна мета нашого заходу – підвищити поінформованість наших громадян про парламентський процес в цілому, про діяльність депутатів, – розповіла Катерина Мінкіна, громадський консультант громадянської мережі ОПОРА в Харкові, – і добитися того, щоб населення знало, як контактувати з депутатами і як простіше працювати з відкритою інформацією про Верховну раду та народних депутатів зокрема».

Лекцію про статус та повноваження народних представників прочитала Юлія Біденко, кандидатка політичних наук, доцентка кафедри політології ХНУ імені В.Н. Каразіна. «В останні місяці ми все більше змушені замислюватися про те, хто такі депутати, – розповіла вона, – і дуже багато в медіа, а особливо в соціальних мережах, розганяється інформації «а давайте їх залишимо без зарплатні», «а давайте ми всіх люструємо-каструємо», «як би нам зробити депутатів менш недоторканими», «як нам їх відкликати» тощо».

Лекторка почала з малого і спочатку розповіла, коли саме виникла така посада, як депутат, ким були перші депутати і що цей термін означає в сьогоднішній Україні. «Для політологів, які спілкуються з іноземними спеціалістами, варто зазначити, що термін «депутат» здебільшою використовується для позначення представників однопалатних парламентів або нижньої палати, яка виконує більшу частину функцій законодавчої діяльності, – зазначила вона, – а ті, хто знаходиться у верхніх палатах, найчастіше називаються «сенаторами»».

Також Юлія Біденко приділила увагу такому терміну, як мандат, а також згадала заяви деяких політиків щодо того, що в Україні він має бути імперативним. Проте, за її словами, вільний мандат є більш прогресивним, адже імперативний має цілу низку недоліків. Він може призвести до дезінтеграції держави. До недоліків вона також додала той факт, що група людей, яка обиралася виборцями, може бути відкликана зовсім не тими особами, які за неї голосували. «До речі, коли у нас йде дискурс «А давайте їх відкликати», то я завжди запитую «А як ви це собі уявляєте? Який механізм це може бути?»

Також мова пішла про права та обов’язки депутатів і в Україні, і за кордоном. А також привілеї, які надає їм ця посада. «Права депутатів дещо «пощипали» після Революції Гідності, – розповіла Біденко, – вони є набагато меншими, ніж у Німеччині, Швеції та більш багатих європейських країнах. У нас депутати мають право на спеціальне медичне обслуговування, яке закріплюється за ними на все життя, мають право не лишень на відшкодування поїздок по країні, а ще й пріоритет на отримання в касах квитків бізнес-класу, яке розповсюджується як на самого депутата, так і на супроводжуючу його особу. Крім того, у нас були сильно розширені гарантії щодо грошового забезпечення депутатів, які вже не є такими. Наприклад, на пенсіонерів». 

За словами лекторки, подібні знання можуть бути корисними не тільки політологам. «Задля того, щоб ви не стали жертвами подібних маніпуляцій, я погодилась зустрітися із зацікавленою аудиторією та поговорити, який статус та повноваження мають представники народу в парламентах країн Європи та світу. І як людство прийшло до того, що таке депутатський мандат і які способи контролю за депутатською спільнотою існують».     

comments powered by HyperComments