Харків’яни відзначили третю річницю Революції гідності: репортаж

Юлія Гуш  |  Понеділок, 21 листопада 2016, 22:02
Вони знову, як і три роки тому, зібрались біля пам’ятника Шевченку, вже знакового місця для харківського Євромайдану
Харків’яни відзначили третю річницю Революції гідності: репортаж

Там відбувся урочистий мітинг, присвячений Дню Свободи та Гідності. Під час заходу його учасники згадували події Майдану, які для багатьох стали незабутніми. Говорили і про непрості події, які розгорнулися після Революції в Харкові 2014 року. Не забули згадати про війну на Донбасі та людей, які зараз боронять кордони держави. Пам’ять всіх загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання.

«Ми були впевнені, що вона починається, – зазначив Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану, – і, власне кажучи, було відчуття, що вона відбудеться. Але ми не передбачали, що такою ціною. Але те, що той режим буде повалений, що люди вийдуть, мені особисто було зрозумілим. Ми тоді збиралися кожен день. Я з першого по останній день не їхав до Києва, бо потрібно було тримати оборону. Наша задача полягала у допомозі. Ми допомагали грошима, ліками, продуктами. І, передусім, людьми. Троє героїв Небесної Сотні – харків’яни. І ми розуміли, що потрібно було виходити. Було мінус 20, коли від холоду відмовляла техніка та язик прилипав до мікрофону».

Під час мітингу був згаданий сьогоднішній інцидент, коли невідома людина заявила, що ХАТОБ заміновано. «Почалися знову провокації, – відзначив Володимир Чистилін, – але ми до них звикли». Проте цей інцидент не став серйозною проблемою – після мітингу всі охочі рушили на концерт, приурочений до Дня Гідності та Свободи.

«Я дивлюся і дивуюся, що скільки людей, незважаючи на такий пронизливий вітер, прийшли сюди відзначити річницю, – розповів волонтер АТО Леонід Онищенко. – Я не кажу «святкування», адже це як святкування Голодомору. Бо війна іде в Україні. Але люди прийшли, бо розуміють, що це, як то кажуть, «просмотр сил». Знов я бачу тих, хто були три роки тому на Майдані. І багато нових обличь. Іде мітинг. Революція триває».

Фото: Юлія Гуш

comments powered by HyperComments