Яким буде пам’ятник героям Небесної Сотні – залежить від усіх

Юлия Гуш, Сергій Козлов (фото)  |  Понеділок, 23 січня 2017, 20:22
Сьогодні в Харкові стартувала виставка проектів пам’ятника героям Небесної сотні.
Яким буде пам’ятник героям Небесної Сотні – залежить від усіх

Експозиція відкрита в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтва. На ній представлено близько п’ятнадцяти проектів пам’ятника, які пройшли попередній відбір. Конкурс, який стартував 17 вересня, був організований координаційною радою Харківського Євромайдану. В ньому взяли участь як професіонали, так і студенти архітектурних та художніх вишів.

«Ми його декілька разів продовжували, – розповів співкоординатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін, – ви знаєте, що у Харкові, на жаль, з пам’ятниками склалася складна ситуація. І ми це враховували. Ми на це зважали. Тому ми одразу ж пішли іншим шляхом і включили в склад журі представників громадськості, професіоналів, які входять до Спілки скульпторів України, рідних героїв небесної сотні. Вони 17 лютого, напередодні цих трагічних подій, будуть вирішувати, хто стане переможцем конкурсу. Але якщо такий знайдеться. Бо ми нікуди не поспішаємо».

За його словами, організатори не ставили собі завдання завершити конкурс до якоїсь конкретної дати. На їхню думку, це передусім має бути монумент, котрим би мешканці міста могли би пишатися і який би відображав дух Майдану. Журі може як призначити переможця, такі й продовжити конкурс. При чому, рішення зложитимуть не тільки від членів журі, а й від представників громадськості.

Протягом цього часу всі охочі можуть не тільки ознайомитися з представленими проектами, а й особисто вплинути на перебіг конкурсу. Для цього варто заповнити анкету і написати свої побажання.

«Тут високий професіоналізм, – підкреслив спывкоординатор Євромайдану Ігор Рассоха, – практично немає слабких робіт. Роботи сильні або дуже сильні. Це дуже приємно. Вони зроблені професіоналами».  

Виставка триватиме до 17 лютого. Глянути роботи та залишити свої побажання можна за адресою: вул. Пушкінська, 62.

comments powered by HyperComments