Потерпілим, свідкам та затриманим на Харківщині вручатимуть пам'ятки про їхні права. Проект реалізується за сприяння Світличної

редакція  |  Середа, 25 січня 2017, 17:35
Сьогодні пройшов круглий стіл за участю керівника області Юлії Світличної та начальника відділу з правових питань Посольства США в Україні Крістофера Сміта
Потерпілим, свідкам та затриманим на Харківщині вручатимуть пам'ятки про їхні права. Проект реалізується за сприяння Світличної

Новий пілотний поліцейський проект - головна тема, яка оговорювалася у ході цієї зустрічі.

Проектом передбачено з метою експерименту інформувати потерпілих, свідків, затриманих, затриманих в адміністративному порядку про їхні права шляхом вручення їм пам’яток.  Правоохоронці будуть вручати пам’ятки потерпілим, свідкам та особам, затриманим за адміністративні або кримінальні правопорушення. Кожна з пам’яток має свій колір та перекладена, крім української, ще на 11 мов світу. Видача інформаційних пам’яток буде вноситись до Журналу обліку використання пам’яток.

«Для нас велика честь з вами працювати над спільним проектом, який підтримує реформи. Впевнений, що після його реалізації ви побачите високі стандарти дотримання прав людини і поліцейської діяльності, - зазначив начальник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. – Спільно з ХОДА під керівництвом Юлії Світличної ми реалізовуємо ефективні проекти у сфері боротьби з корупцією. Ми бачимо велику перспективу розширювати співробітництво у майбутньому», - заявив Крістофер Сміт.

 «Ми сьогодні реалізуємо експеримент з ефективного інформування свідків, потерпілих та затриманих про їх права – зазначила голова ХОДА Юлія Світлична, – це новий проект, який запроваджується на території Харківської області. І Харківщина стала пілотом з усіх регіонів України. Мені приємно, що ми сьогодні маємо величезну підтримку з боку наших міжнародних партнерів. Це запорука якісного життя, це запорука нашої євроінтеграції, це запорука дружніх стосунків».

Губернаторка підкреслила, що на шляху до цивілізованого суспільства необхідно спиратися на цивілізовані принципи діяльності усіх гілок влади. І в даному випадку реформування є одним з тих процесів, які можуть наблизити країну до демократичних стандартів і підвищення норм якості життя.

«На сьогоднішній день ті зміни, які відбуваються в суспільстві, а саме ставлення людей до Національної поліції, вони є дуже позитивними, – підкреслив Микола Сіома, директор ВБО «Українська фундація правової допомоги», – важливою є можливість провести зміни в тих місцях, де, на думку правозахисних організацій і самих правоохоронних органів, ситуація була безнадійною. Одним з таких є питання щодо інформування свідків про їх права. І саме для того, щоб зрушити з місця цю дуже давню проблему, у співпраці з МФ «Відродження», у співпраці з посольством США, «Українська фундація правової допомоги» розпочала проект по інформуванню свідків та, зокрема, потерпілих про їх права. Звісно, у співпраці з Національною поліцією».

Заступник голови національної поліції Костянтин Бушуєв, у свою чергу, підкреслив, в межах даного проекту були окреслені чіткі завдання щодо проведення даного експерименту.

«Передусім я би поговорив про забезпечення прав, визначених Конституцією України, – зазначив він, – кожна особа має право на захист. Незважаючи на те, в якій формі відбувається спілкування та в якому статусі знаходиться громадянин, він має знати про свої права».

comments powered by HyperComments