Стратегія розвитку Харкова до 2020 року «Харків – територія успіху» була представлена Асоціації міст України

Юлія Гуш  |  Понеділок, 13 лютого 2017, 17:58
50 проблемних питань, висунуті органами місцевого самоврядування, будуть опрацьовані
Стратегія розвитку Харкова до 2020 року «Харків – територія успіху» була представлена Асоціації міст України

Про це заявив Ігор Пітцик, аналітик з питань місцевого економічного розвитку ЦАР Асоціації міст України, під час засідання секції місцевого економічного розвитку Асоціації міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», яке пройшло сьогодні, 13 лютого, у Харківській міській раді .

Він наголосив на всій важливості питання щодо привернення до міст інвестицій під час засідання секції місцевого економічного розвитку Асоціації міст України, яке проходить в межах проекту USAID «Розробка курсу на укріплення місцевого самоврядування. За словами Пітцика, саме місцева влада вказує інвесторам на нові можливості, землі, інфраструктуру та робочу силу. Це, зокрема, стосується і підготовки компетентних кадрів на місцевому рівні, які б могли приносити нові якісні ідеї.

«Це найбільший інструмент для привернення інвестицій, – зазначив він, – якщо говорити про законодавчі акти, то база вже підготовлена. Є багато успішних міст. Це, в тому числі, Харків. Також є варіант –створення окремих інституцій розвитку міста. Які також працюють з інвесторами, з бізнесом, які розробляють якісні стратегії, проекти, беруть участь в грантах від донорів. І, таким чином, привертають інвестиції в місто».

Зокрема, під час заходу була представлена Стратегія розвитку Харкова до 2020 року «Харків – територія успіху», а також розглянуті питання щодо особливостей соціально-економічного розвитку міста.

«Я дуже радий, що в нас, в Асоціації, є проект, який фінансують місцеві (органи), – розповів Ігор Пітцик, – і в межах проекту у нас передбачена ціла низка подібних заходів з питань місцевого економічного розвитку. Можна напряму спілкуватися з місцевими органами. Звісно, ми ведемо переписку, але тут все наживо: коли є аргументи, дискусії, емоції. Очікую, що ми приймемо план реалізації стратегії. Там є багато цікавих моментів по енергоефективності, по напрямку розвитку міст, по інфраструктурі. Сподіваюсь, що органи місцевої влади мене підтримають, запропонують власні зміни. Також в нас є близько 50 проблемних питань від органів місцевого самоврядування... І по кожному ми приймемо певне рішення – або це буде певний захід, або навчання, або це буде нормативно-правовий акт, який ми розробимо та будемо просувати».

Щодо вищезгаданої Стратегії розвитку міста, то туди були включені ті питання, які можна вирішити за більш-менш короткий термін. Про це заявила начальниця управління інвестиційного розвитку та іміджевих проектів Вікторія Грецька-Миргородська .

«Роботу ми зробили достатньо швидко, – підкреслила вона, – я скажу, що документ як для першого разу вийшов досить непоганим. Але, звісно, ніщо не ідеальне. В подальшому ми ставимо собі задачу 2019 року розробити стратегії вже на 10 років. В неї будуть включені глобальні питання міста Харкова, на які потрібно відповісти та реалізувати. Щодо оцінки того, що буде зроблено до кінця 2017 року – то скажу, що чимало матеріалів мають стосунок до Програми соціально-економічного розвитку. Думаю, буде високий відсоток виконаного».

comments powered by HyperComments