У Харкові поговорили про толерантність до переселенців

Субота, 11 березня 2017, 14:07
В обласному центрі їх зареєстровано 119 тисяч
У Харкові поговорили про толерантність до переселенців

У мерії Харкова пройшов круглий стіл «Ініціативи проекту «Внутрішньо переміщені особи та приймаючі громади: розбудова толерантності через діалог», в ході якого представники громадськості та міської влади обговорили нові ініціативи в сфері надання допомоги переселенцям.

За інформацією заступника мера Світлани Горбунової-Рубан, у Харкові зареєстровано 119 тис. людей, які прибули з Донецької та Луганської областей.

«Ми відкрили модульне містечко, а зараз готуємо до роботи соціальний готель, який відкриється за підтримки німецької організації «GIZ». Вже працює Центр допомоги жінкам, які постраждалим від насильства. Психологи постійно працюють з переселенцями. Величезну підтримку надають волонетри, громадські організації. Ми отримали непростий і колосальний досвід, який потрібно вміти використовувати», - сказала чиновниця.

Щоб і далі допомагати сім'ям переселенців адаптуватися до життя в іншому місті, влада підтримала проект «Внутрішньо переміщені особи  і приймаючі громади: розвиток толерантності через діалог», який реалізується з 2016 року Центром ґендерної культури в партнерстві з Українським жіночим фондом за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

В рамках проекту жінки-переселенки отримали можливість реалізувати свої ініцатіви в Харкові. Всі вони пройшли спеціальні тренінги і розробили проекти. У їх числі - проект «Багатодітна мама - щаслива мама», який підтримала громадська організація «Асоціація багатодітних сімей «АММА». Для жінок провели кілька семінарів про те, як знаходити час, щоб стежити за собою, виховувати дітей, як стати для них авторитетом. Жінки змогли безкоштовно відвідати басейн, урок арт-терапії, майстер-клас з танцю, побувати з екскурсією в Музеї жіночої та гендерної історії. Важливо було те, що в той час, який вони присвятили своєму розвитку, їхні діти були зайняті з педагогами.

Другий проект - «Клуб «Коліжанка». Косметолог за професією, переселенка зібрала жінок, які потребували спілкування, і організувала для них уроки іміджу, візажу, догляду за собою, з вишивання.

Ще одним проектом переселенок стала «Квітка добра». На сторінці в «Facebook» публікуються історії допомоги постраждалим із зони АТО, і для всіх, хто колись допоміг переселенцям, жінки створюють паперові квіти - як знак подяки небайдужим людям.

Також у місті реалізують ініціативу «Древо» - зі спільної посадки дерев сім'ями з Харкова й Донецької та Луганської областей, а також проект «Простягни руку допомоги». Інформація про ініціативи є на їхніх сторінках у соціальній мережі «Facebook».

Ще в одній ініціативі - «Місцями забутих мрій» - можуть взяти участь всі бажаючі. Ініціатори проекту шукають і публікують фото сіл і міст Донецької і Луганської областей. Віртуальний музей розповідає про життя без війни і показує, наскільки гарні були місця і щасливі люди, які там жили до військового конфлікту. В ході сьогоднішнього круглого столу жінки зачитали валентинки, які люди, які прибули із зони АТО, присвятили рідному місту. Багато з них були адресовані вже Харкову: «Улюбленому місту, який мене прийняв і зігрів в лихоліття - Харкову».

Раніше повідомлялось, що на футбольному майданчику біля модульного містечка трагічно загинув старший син родини, яка переселилась у Харків з Луганська.

comments powered by HyperComments